Закупівлі ліків, відповідальність за порушення у сфері державної реєстрації ліків та проведення клінічних випробувань — засідання Комітету

27 Січня 2022 11:52 Поділитися

26 січня відбулося закрите засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), у ході якого депутати підтримали доопрацьований проєкт закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» (реєстр. № 6306) та рекомендували Парламенту прийняти його за основу. Документом, зокрема, передбачено надати  Національній службі здоров’я України (НСЗУ) повноваження щодо моніторингу відповідності лікарень встановленим вимогам та впроваджуються зміни стосовно вдосконалення електронної системи охорони здоров‘я.

Також депутати підтримали та запропонували Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Парламенту прийняти за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення встановленого порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань і державної реєстрації/перереєстрації лікарських засобів» (реєстр. № 5815). Ним передбачається розмежувати встановлену на сьогодні кримінальну відповідальність за порушення у сфері державної реєстрації ліків та проведення клінічних випробувань.

Крім того, на засіданні Комітету генеральний директор ДП «Медичні закупівлі України» (ДП «МЗУ») Арсен Жумаділов представив звіт за результатами державних закупівель ліків у 2021 р.

За його словами, у 2021 р. ДП «МЗУ» закупило 532 позиції лікарських засобів у 21 напрямку, що становить 93% від доведеної з боку МОЗ України загальної кількості. При цьому зекономлено понад 1,5 млрд грн бюджетних коштів.

Також депутати заслухали доповідь голови НСЗУ Наталії Гусак щодо формування тарифів на медичні послуги, що надаватимуться за програмою медичних гарантій (ПМГ) у 2022 р.

Вона повідомила, що на ПМГ у 2022 р. передбачено 157 млрд грн — це на 33,7 млрд більше, ніж торік. За словами Н. Гусак, у 2022 р. зросли тарифи за кожним з 38 пакетів медичних послуг на 6–59%.

Зокрема, на 6 млрд грн зріс обсяг фінансування первинної медичної допомоги, на 4,8 млрд грн — обсяг фінансування лікування пацієнтів онкологічного профілю, на 1,8 млрд грн — лікування хворих з інфарктами та інсультами та на 1,8 млрд грн зріс бюджет програми реімбурсації.

Крім того, депутати затвердили План роботи Комітету на період сьомої сесії та Звіт про роботу Комітету в період шостої сесії Верховної Ради України.

Також депутати утворили робочу групу для доопрацювання проєктів законів, спрямованих на підвищення ефективності боротьби з ВІЛ/СНІДом.

За матеріалами www.facebook.com/committeehealth

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті