Електронний рецепт з 1 квітня: для відпуску ліків працівники аптек мають бути зареєстровані в eHealth

27 Січня 2022 3:45 Поділитися

27 січня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко провів онлайн-брифінг на тему запуску електронного рецепта на антибіотики.

Він наголосив, що стійкість до антимікробних препаратів є однією з найсерйозніших загроз для громадського здоров’я. Ця загроза стоїть поруч із сумнівами щодо доцільності вакцинації. Ці дві проблеми зводять нанівець чимало досягнень медичної науки. Зараз на фоні пандемії спостерігається значне зростання продажу антибактеріальних препаратів та збільшення відсотку їх використання в лікарнях. Тому у 2022 р. одним з пріоритетів МОЗ є протидія стійкості до антимікробних засобів та контроль інфекцій, що передаються під час надання медичної допомоги.

В Україні у 2021 р. відбулося пілотне дослідження поширення інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги, а також використанням антимікробних препаратів. За його результатами встановлено, що найчастіше фіксують внутрішньолікарняне інфікування у разі, якщо використовуються антибіотики, у відділеннях хірургічного профілю та відділеннях анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії.

Отримані дані ще раз довели наявність проблеми та необхідність прийняття управлінських рішень для її вирішення. Тому з 1 січня 2022 р. в закладах охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, запроваджено облік споживання 29 лікарських засобів із груп спостереження та резерву.

Завдяки цьому МОЗ отримає дані щодо того, які саме антибіотики та чому призначаються пацієнтам у стаціонарних відділеннях.

Також В. Ляшко нагадав, що з 1 квітня антибіотики відпускатимуться з аптечних закладів лише за наявності електронного рецепта. Завдяки цьому буде вирішено проблему неконтрольованого та нецільового використання цих препаратів, що допоможе протидіяти розвитку стійкості до них. Адже згідно з даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» майже 64% людей вважають, що при гострих інфекційних захворюваннях можна застосовувати антибіотики. Унаслідок такої хибної думки в Україні спостерігається неправильне споживання цих препаратів.

З 1 квітня електронний рецепт на антибіотики видаватиметься лікарями, в ньому вказуватиметься діюча речовина із зазначенням лікарської форми та дозування. Рецепт можна буде отримати в будь-якого лікаря незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем. Проте для отримання рецепта пацієнт має бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я.

Пацієнт зможе погасити цей рецепт в аптечному закладі, який підключено до електронної системи охорони здоров’я, обравши будь-який із наявних препаратів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті. Працівники аптечних закладів, які залучатимуться до відпуску цих препаратів, повинні також бути зареєстрованими в електронній системі охорони здоров’я.

Крім того, міністр повідомив, що більш детальна комунікація для кожного учасника цього процесу проводитиметься МОЗ впродовж лютого–березня 2022 р.

Після запровадження електронних рецептів на антибіотики планується запровадження електронних рецептів на наркотичні засоби, а потім і на всі рецептурні препарати.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

GREG007 14.02.2022 10:39
очень серь'зно

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті