Як подолати стрес? 6 порад для жінок-фармацевтів

Пандемія COVID-19 — період неймовірно важкий для всіх медиків, у тому числі для жінок-фармацевтів. Вкрай важко поєднувати посилений робочий графік з особистим та сімейним життям, де також постійно з’являються нові виклики. Як приклад, перехід шкіл на дистанційне навчання, яке, безумовно, створює додаткове навантаження на жінок-фармацевтів, які мають дітей. При цьому турбота про себе, свій емоційний стан неминуче ігнорується. Що вже говорити про зимові холоди і безпросвітне похмуре небо, які зовсім не сприяють гарному настрою. Сюзанна Соліман (Suzanne Soliman), засновник «Pharmacist Moms Group», найбільшої групи жінок-фармацевтів у США (налічує понад 45 тис. членів), пропонує кілька кроків, які можуть допомогти краще справлятися зі стресом, пов’язаним із суміщенням особистих та професійних обов’язків.

  1. Візьміть на озброєння одну щоденну приємну звичку. Так, ваш час обмежений. Тому важливо заздалегідь продумати короткий ритуал, який даруватиме вам радість щодня. Це може бути чашка улюбленої кави або гарячого чаю, читання розділу цікавої книги, що залежалася на полиці, або декілька приємних фізичних вправ вранці чи перед сном. Дивно, як проста маленька дія може задати тон усьому дню, тижню або навіть року.
  2. Визначте 5 завдань, які слід «відпустити». Зробіть пріоритетним або делегування завдань, або викреслення менш важливих зі списку. Як приклад, можна попросити партнера у певні дні подбати, щоб діти вчасно лягали спати. Також можна погодитися з посудом, залишеним після вечері у раковині до наступного ранку.
  3. Заплануйте 10 хв тиші на день. Спокійно поснідайте, займіться медитацією, будь-що. Підсумок має бути один: створіть собі 10 хв тиші на день, обов’язково без перерв. Під час пандемії навантаження на фармацевтів значно зросло. Тож дуже важливо щодня знаходити час на те, щоб звернутися до своїх почуттів. Це також допоможе вам бути більш емоційно стійкими у спілкуванні з членами своєї родини. Дбати про себе, а потім про інших — це не егоїстично.
  4. Ставте професійні цілі. Знайдіть час, щоб оновити своє резюме або знайти нову посаду. Також зверніть увагу, чи не настав час для підвищення кваліфікації, наприклад, у клінічній галузі, медичних питаннях, управлінні медикаментозною терапією. Незважаючи на те що сім’я та робота можуть забирати багато часу, важливо зосередитися на майбутньому вашої кар’єри. Поставте собі мету і йдіть до неї невеликими кроками.
  5. Встановіть ліміт на слово «так». Під час пандемії фармацевти працюють у посиленому режимі. Не дивно, що багато хто з них не має часу випити склянку води, не кажучи вже про те, щоб добре виспатися. Оцініть, як ви почуваєтеся, і встановлюйте певні межі, коли це необхідно.
  6. Візьміть перерву у соціальних мережах. Ніколи не втрачайте себе у порівняннях з іншими. Якщо чиєсь життя у соціальних мережах здається вам казковим, а самі ви фізично та емоційно виснажені, вийдіть звідти і зробіть перерву. Не турбуйтеся, коли ви закінчите паузу, ці люди все ще будуть поряд.

Римма Москаленко,
за матеріалами www.pharmacytimes.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті