АПТЕЧНИЙ ПРОДАЖ В УМОВАХ ВІЙНИ — UDT 09/06/2022

Вже понад 3 місяці триває героїчний супротив України військовій агресії росії, яка розпочалася 24 лютого 2022 р. повномасштабним вторгненням російських військ на територію України. Внаслідок війни виникли панічні настрої населення, яке почало робити стратегічні запаси води, їжі, ліків тощо, особливо це актуально для осіб із хронічними захворюваннями. Підвищений попит зумовив значне збільшення обсягів аптечного продажу лікарських засобів у перші дні війни. На початку військової агресії певна частина аптечних закладів не працювали або працювали з обмеженнями за часом, пізніше ситуація покращилася. Найактуальніші дані щодо роботи аптек можна знайти за посиланням. Крім того, війна спричинила хвилю міграції населення, як всередині країни, так і за кордон. Втім за понад 3 місяці війни лінія фронту суттєво звузилися. Украйнські військові звільнили від загарбників північні регіони України. Така ситуація сприяла частковому поверненню населення. В даній публікації, яка регулярно оновлюється, представлено поденну динаміку розвитку роздрібного ринку лікарських засобів та медичних виробів під час війни. Під час підготовки матеріалу використано дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research».

У перший день військової агресії аптечний продаж ліків збільшився більше ніж у 2 рази порівняно з аналогічним днем минулого року та зростав високими темпами в перші 11 днів війни. У подальшому обсяги продажу скоротилися та з середини березня почали демонструвати від’ємну динаміку порівняно з минулорічними показниками (рис. 1). Наразі обсяги аптечного продажу продовжують демонструвати тенденцію до зменшення. Це пов’язано не зі зниженням попиту, а з великою кількістю населення, що виїхало за кордон (понад 4,5 млн осіб), окупацією певних територій, значними обсягами іноземної медичної гуманітарної допомоги, а також створенням певного запасу населенням у перші дні війни. Також на зниження обсягів продажу впливає і сезонність. І хоча обсяги продажу знижуються, темпи спаду залишаються відносно стабільними. Загалом у березні 2022 р. зафіксовано зменшення обсягів аптечного продажу на 11% у грошовому вираженні порівняно з аналогічним періодом минулого року. У квітні 2022 р. обсяги аптечного продажу в грошовому вираженні знизилися на 32%, а у натуральному вираженні на 39% порівняно із аналогічним періодом минулого року. За попередніми даними травня 2022 р. темпи зниження обсягів продажу складають -24% у грошовому та -34% у натуральному вираженні. Слід відзначити, що темпи спаду дещо сповільнилися порівняно із квітневими показникаим. Втім експертипрогнозують подальший спад обсягів продажу, порівняно із минулим роком. З прогнозом експертів щодо динаміки аптечного продажу лікарських засобів у 2022 р. можна ознайомитися за посиланням.

Рис. 1. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1.02.2022 до 07.06.2022 р.

Війна змінила структуру споживання ліків, зокрема, фіксується суттєве зменшення частки споживання антибіотиків. Це може бути пов’язано із з виїздом значної кількості населення за кордон (серед яких переважно жінки та діти), зниженням захворюваності на простудні захворювання, а також із тим що українці майже забули, що таке COVID-19. Адже раніше фіксувалося зростання споживання антибіотиків під час хвиль захворюваності на цю хворобу. Також у значній мірі впливає і значний обсяг іноземної медичної гуманітарної допомоги. У той же час збільшилася частка споживання лікарських засобів для лікування хронічних захворювань. Також на фоні війни збільшилася частка споживання заспокійливих засобів (рис. 2).

Рис. 2. Структура аптечного продажу лікарських засобів в розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)**  в грошовому і натуральному вираженні з 1.02.2022 до 07.06.2022 р.

Щодо залишків лікарських засобів, то у перші дні війни, в умовах суттєвого зростання попиту, обмежених поставок та недостатньої кількості аптечних закладів, що працювали, залишки почали скорочуватися високими темпами. За деякими АТС-групами залишків лишалося менш ніж на 10 днів. А за окремими позиціями лікарських засобів фіксувався дефіцит, зокрема, це стосувалося левотироксину натрію та окремих препаратів інсуліну. У подальшому поставки ліків відновилися, і обсяги залишків почали збільшуватися. Наразі, за нинішніх обсягів споживання, залишки ліків по Україні в цілому перевищують довоєнні показники. Тобто в цілому по країні, на сьогодні, не фіксується проблем із залишками ліків в аптечних закладах.
Варто зауважити, що незважаючи на підвищений попит на ліки та обмеження поставок, різкого зростання цін не відбувалося (рис. 3. Втім з початку війни і до середини березня фіксувалося поступове підвищення вартості ліків. У подальшому ціни відносно стабілізувалися і за більшістю позицій подальшого зростання не спостерігається. Так, для топ-10 торгових найменувань лікарських засобів (SKU) за обсягами продажу в грошовому вираженні з 24.02.2022 р. середнє зростання ціни станом на 07.06.2022 р.* порівняно з довоєнним періодом (ціною на 01.02.2022 р.) становить 11%.

Рис. 3. Динаміка ціни на топ-10 SKU** за обсягами продажу у грошовому вираженні з 1.02.2022 до 07.06.2022 р.

Також на початку військової агресії суттєво збільшилися обсяги продажу медичних виробів. Як і для лікарських засобів, значне зростання продажу фіксувалося в перші 11 днів війни. У подальшому обсяги продажу почали зменшуватися. Наразі показники роздрібної реалізації медичних виробів є значно нижчими порівняно з минулорічними та довоєнними (рис. 4). Це пов’язано з тими ж факторами, що впливають на обсяги продажу лікарських засобів. Загалом у березні 2022 р. зафіксовано зменшення обсягів аптечного продажу на 27% у грошовому вираженні та на 50% у натуральному порівняно з аналогічним періодом минулого року. У квітні 2022 р. обсяги аптечного продажу в грошовому вираженні знизилися на 44%, а у натуральному вираженні на 61% порівняно із аналогічним періодом минулого року.За попередніми даними травня 2022 р. темпи зниження обсягів продажу складають -38% у грошовому та -57% у натуральному вираженні. Темпи зниження обсягів продажу медичних виробів також уповільнилися порівняно із показниками квітня.

Рис. 4. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу медичних виробів з 1.02.2022 до 07.06.2022 р.

З початку війни серед медичних виробів найбільшою популярністю користуються перев’язувальні матеріали, предмети для догляду за хворими та вироби і комплектуючі, що використовуються для введення лікарських засобів і розчинів у тканини та порожнини тіла (рис. 5). Також відзначався значний попит на вироби для догляду за дітьми. Наразі, серед топ-5 підкатегорій медичних виробів, продовжує фіксуватися зростання частки перев’язувальних засобів у загальному обсязі продажу медичних виробів. За період війни їх частка зросла майже у 2,5 рази.

Рис. 5. Структура аптечного продажу медичних виробів в розрізі підкатегорій товарів** (топ-5) з 1.02.2022 до 07.06.2022 р.
Щодо залишків медичних виробів, то у період значного попиту, фіксувалося значне зниження залишків перев’язочних матеріалів, засобів особистої гігієни та засобів для догляду за хворими. Однак ситуація не була такою критичною, як для лікарських засобів. Із відновленням поставок обсяги залишків почали збільшуватися і наразі по багатьом категоріям значно перевищують довоєнні показники.

Незважаючи на складні обставини, ми продовжуємо інформувати вас про стан фармринку.

Денис Кірсанов

*Попередні дані.
**Сортування за обсягами продажу з 24.02.2022 р.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті