Медичний канабіс: профільний Комітет рекомендує прийняти відповідний проєкт у першому читанні

14 Червня 2022 5:26 Поділитися

14 червня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), під час якого розглядався законопроєкт «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» (реєстр. № 7457).

Під час засідання законопроєкт № 7457 представляв перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Комаріда. Він зауважив, що проєкт розроблено з урахуванням кращого досвіду у сфері регулювання канабісу, смоли канабісу та його екстракту.

Актуальність прийняття цього законопроєкту полягає в тому, що, окрім пацієнтів з онкологічними захворюваннями або неврологічними розладами, внаслідок бойових дій потребуватимуть такого лікування особи з посттравматичними синдромами. Він надасть змогу пацієнтам отримати доступ до лікування препаратами на основі канабісу з доведеною ефективністю, які використовуються в провідних країнах світу.

О. Комаріда звернув увагу на те, що МОЗ врахувало всі пропозиції та застереження, які висловлювалися до попереднього законопроєкту № 5596, яким передбачалося врегулювати це питання. Новий законопроєкт № 7457 наразі вже підтримано всіма органами центральної влади.

Народний депутат Ольга Стефанишина зауважила, що на відміну від попереднього законопроєкту, де вказувався вміст тетрагідроканабінолу (ТГК) в коноплях для промислових та медичних цілей на рівні 0,2, в новому проєкті зазначено, що цей показник визначатиме Уряд. Тож, вона поцікавилася, чому не було вказано чіткий вміст ТКГ.

Також спікер додала, що у світі рослини коноплі знаходяться в обігу не лише у формі лікарських засобів, як це передбачено законопроєктом № 7457, а й в формі масел, спреїв, які фактично не є лікарськими засобами. При цьому саме така форма є дієвою при певних хворобах. Тому О. Стефанишина поцікавилася, чи розглядає МОЗ можливість у подальшому застосування таких форм рослин коноплі, бо, на її переконання, якщо зараз не передбачити це в проєкті, то певні категорії пацієнтів будуть позбавлені такого виду лікування.

Михайло Радуцький, голова Комітету, теж поцікавився, чи такі форми вводитимуться як дієтичні добавки, а не лікарські засоби, і тому їх не потрібно вносити в законопроєкт № 7454?

О. Комаріда відповів, що законопроєктом передбачено, що засоби на основі рослин коноплі мають бути зареєстровані винятково як лікарські засоби і відпускатися за призначенням лікаря на підставі електронного рецепта. Тому незалежно від форми випуску, вони мають бути зареєстровані як лікарські засоби.

Також він додав, що визначення вмісту ТГК покладено на Уряд, оскільки на сьогодні граничний вміст речовин у наркотичних засобах, психотропних речовинах і прекурсорах визначається на підставі постанови КМУ від 06.05.2000 р. № 770 «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів». Тому МОЗ працює над розробкою змін у цю постанову, якими б передбачався граничний вміст ТГК у лікарських засобах на основі рослин коноплі. Оскільки залежно від категорії продукту може бути встановлений різний вміст ТКГ для використання і застосування в Україні, адже в рослинах роду канабіс, окрім ТКГ, міститься також канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, однак його обіг наразі також заборонено. У світі в обігу знаходяться різні дієтичні добавки, олії, спреї на основі рослини канабісу, які у своєму складі в основному якраз містять канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії і, на переконання МОЗ, такі засоби теж можуть застосовуватися в Україні.

Народний депутат Сергій Кузьміних зазначив, що визначення вмісту ТГК згідно з проєктом проводитиме державна спеціалізована установа в порядку, визначеному Урядом. У зв’язку із цим він поцікавився, що це за установа і чому її не можна відразу вказати в законопроєкті?

На це О. Комаріда відповів, що мається на увазі установа, яка займатиметься розробкою і науковою роботою з рослинами роду канабіс. Оскільки такий вид діяльності наразі під забороною, то установу можна буде визначити вже після прийняття законопроєкту.

Після завершення обговорення Комітет прийняв рішення:

  • рекомендувати Парламенту включити законопроєкт № 7457 у порядок денний сьомої сесії;
  • за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу зі скороченим терміном подання пропозицій під час підготовки до другого читання.

Євген Прохоренко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті