ЄС та США повідомили про закупівлю вакцин проти віспи

15 Червня 2022 11:08 Поділитися

14 червня Стелла Кіріакідес (Stella Kyriakides), єврокомісар з охорони здоров’я та безпеки продуктів харчування, повідомила про підписання угоди щодо закупівлі понад 100 000 доз вакцини проти мавпячої віспи для держав-членів. При цьому зазначено, що 21 країна ЄС та Європейської економічної зони повідомила про випадки цього захворювання. Їх кількість становить близько 900, і ще приблизно 500 випадків було зареєстровано в усьому світі. Цим епідемічним даним у зверненні єврокомісара передувало повідомлення про збільшення кількості випадків гепатиту невідомої етіології у дітей, при цьому в Європейському регіоні ВООЗ зараз зареєстровано понад 400 випадків. Усе ще існують величезні прогалини в знаннях щодо тяжкості гепатиту, динаміки передачі та ефективних заходів реагування, зазначила С. Кіріакідес. Слід забезпечити, щоб медичні контрзаходи були швидко доступними та узгоджені з необхідною гнучкістю регулювання, де це можливо, підкреслила вона.

Закупівля «за оптовими цінами»

EU4Health, нова програма охорони здоров’я, вперше використовується для реагування на надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я та для забезпечення медичних контрзаходів. Комісія через своє Управління з питань готовності та реагування на надзвичайні ситуації в галузі охорони здоров’я (Health Emergency Preparedness and Response Authority) придбала вакцини проти віспи мавп за оптовими цінами і передасть їх країнам-членам. Однак, щоб дози були успішно доставлені, потрібно надати дозвіл на екстрене використання на національному рівні. Європейське агентство лікарських засобів (European Medicine Agency) готове допомогти, заявила С. Кіріакідес.

США збільшують запаси

Минулого тижня Департамент охорони здоров’я і соціальних служб США (Department of Health and Human Services — HHS) повідомив про доручення виробнику вакцини проти віспи мавп Bavarian Nordic днями доставити додаткові 36 000 доз. У заяві HHS йдеться, що дози буде додано до наявних 36 000 у стратегічному національному запасі США. Данська компанія, яка розробила вакцину Jynneos проти натуральної та мавпячої віспи за підтримки Управління передових біомедичних досліджень і розробок (Biomedical Advanced Research and Development Authority — BARDA) HHS зберігає понад 1 млн доз, що належать державі. Ще 16,4 млн доз вакцини можуть бути поставлені, якщо буде потрібно, повідомляє HHS.

На додаток до вакцини від Bavarian Nordic, у Сполучених Штатах є понад 100 млн доз ACAM2000, вакцини проти віспи від Emergent BioSolutions Inc.), яка також ефективна проти віспи мавп. ACAM2000 — вакцина другого покоління, яку виробляє «Sanofi Pastuer Biologics Co.». Вакцини ACAM-2000 і MVA-BN використовуються деякими державами — членами для імунізації контактних осіб. Інші можуть застосовувати вакцини LC16.

Як ми повідомляли раніше, традиційні вакцини проти віспи 1-го покоління напрацьовували на шкірі живих тварин — переважно телят, але також буйволів, кроликів та овець. До них належить, зокрема, Dryvax від Wyeth. Вакцини другого покоління з метою зниження побічних ефектів, стандартизації методики отримання та контролю бактеріальної контамінації напрацьовують на лініях клітин ссавців та/або курячих ембріонах. До них належать ACAM2000 від Emergent (отримана клонуванням вакцинного вірусу Dryvax), Lister/CEP від Sanofi, Elstree-BN від Bavarian Nordic та APSV від Aventis Pasteur. Вакцини другого покоління мають високий потенціал побічних реакцій у людей (наприклад пери-/міокардит), подібний до їх попередників (ACAM2000 Medication Guide). Так, загальну частоту побічних реакцій оцінюють у 1000 на 1 млн введених доз, у тому числі, 14–52 — таких, що загрожують життю. Згідно з даними нещодавнього аналізу, на 1 млн введених доз припадає 8 летальних випадків внаслідок побічних ефектів. За деякими оцінками, вакцини другого покоління (в стратегічному запасі США це ACAM2000 та APSV) протипоказані 25% населення. Протипоказаннями для вакцинації є: імунодефіцит (вроджений, набутий або індукований — наприклад, під час лікування пацієнтів з раком або аутоімунними захворюваннями), шкірні захворювання, такі як атопічний дерматит та екзема, серцево-судинні хвороби/фактори серцевого ризику тощо. Центри з контролю і профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) інформують, що захист від вакцин проти віспи триває 3–5 років, після чого необхідна бустерна вакцинація.

За матеріалами ec.europa.eu; www.reuters.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті