Аптечний продаж ліків на фоні війни – UDT 10/10/2022

Вже понад 200 діб Україна живе в умовах воєнного стану внаслідок війни, яку розв’язала росія. За цей період усі сфери економіки та суб’єкти господарювання прилаштувалися для роботи у таких умовах. Економіка країни за підсумками року зазнає суттєвих втрат. За прогнозами Національного банку України (НБУ), очікується зниження валового внутрішнього продукту (ВВП) на третину порівняно із минулим роком. Також суттєво зросте рівень інфляції, який на кінець року сягне понад 30%. Фармринок також зазнає втрат. Крім того, прогнозується і зниження доходів населення. Так, НБУ зазначає, що на кінець року номінальна заробітна плата знизиться на 12%, а реальна — на 27%. Серед інших факторів зменшення обсягів аптечного продажу експерти виділяють міграцію населення за кордон та втрату значної кількості аптек на тимчасово окупованих територіях та у зонах активних бойових дій. Ще одним немалозначущим фактором зниження цього показника є міжнародна медична гуманітарна допомога. У цій публікації представлено поденну динаміку розвитку роздрібного ринку лікарських засобів та медичних виробів під час війни. Під час підготовки матеріалу використано дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

Внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну аптечний продаж лікарських засобів почав скорочуватися з березня. Ця тенденція продовжується й дотепер. За підсумками липня 2022 р., темпи зниження у гривневому вимірі становлять 12% порівняно з аналогічним періодом 2021 р. Втім, є позитивна тенденція до поступового відновлення ринку. За даними серпня темпи зниження сповільнилися до 8%, а загалом за 8 міс 2022 р. вони становлять 4,8%. Потижнева динаміка також свідчить про поступове збільшення обсягів продажу та сповільнення темпів зниження у грошовому вираженні. Втім це обумовлено переважно інфляційними процесами, оскільки у натуральному вираженні темпи спаду залишаються на рівні -30% (рис. 1). І хоча в останні 2 тижні фіксується зростання обсягів продажу темпи спаду навпаки прискорилися.

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 39-го тижня 2022 р.

Поденна динаміка аптечного продажу також свідчить, про збільшення обсягів аптечного продажу в останні тижні в грошовому вираженні. Однак, на фоні високих показників у минулому році, темпи спаду порівняно із минулорічними показниками почали збільшуватися. Так за останні 7 днів середні показники темпів спаду складають понад 20% у грошовому та близько 37% у натуральному вираженні (рис. 2).

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1.02.2022 до 8.10.2022 р.

Стосовно структури споживання лікарських засобів слід відзначити, що у другій половині липня 2022 р. відмічено значне збільшення частки антибіотиків у загальній структурі аптечного продажу, що пов’язано із запровадженням відпуску цих препаратів виключно за рецептом лікаря із серпня 2022 р. При цьому в останній день, перед запровадженням рецептурного відпуску антибіотиків, частка їх аптечного продажу у загальній структурі ринку зросла до 12% у гривневому вираженні. Однак із запровадженням їх рецептурного відпуску з 1.08.2022 р. обсяги споживання суттєво зменшилися, їх частка наразі становить близько 3%. На фоні похолодання та сезону ГРВ відзначається тенденція до збільшення частки анальгетиків як у грошовому, так і в натуральному вираженні,  а також препаратів для лікування захворювань порожнини носа (рис. 3).

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-6)** у грошовому і натуральному вираженні з 1.02.2022 до 8.10.2022 р.

З початком війни споживча інфляція в Україні пришвидшилася та продовжує зростати. Загальний її показник в краї­ні у січні–серпні 2022 р., за даними Державної служби статистики України, становить 17%, а у серпні — 24%. Щодо зростання цін на ліки слід зазначити, що, за даними «Proxima Research» за період січень–серпень 2022 р., загальний показник інфляції становить 15% порівняно з аналогічним періодом минулого року, у серпні — 26%. Тобто з початку року фактично зростання цін на ліки менше, ніж загальний рівень інфляції в країні. Якщо ж розглянути динаміку цін на топ-10 торгових назв лікарських засобів (stock keeping unit — SKU) за обсягами аптечного продажу в грошовому вираженні, то з 24.02.2022 р. середнє зростання ціни станом на 8.10.2022 р.* порівняно з довоєнним періодом (ціною на 01.02.2022 р.) становить 23% (рис. 4).

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU** за обсягами продажу у грошовому вираженні з 1.02.2022 до 8.10.2022 р.

Аналізуючи тенденцію зміни вартості для топ-10 SKU, можна відзначити, що з початку війни і до середини березня фіксувалося поступове підвищення вартості ліків. У подальшому ціни відносно стабілізувалися, і за більшістю позицій фіксувалося навіть їх зниження. Однак з другої половини травня вартість окремих позицій лікарських засобів знову почала дещо підвищуватися. Як відомо, з 21 липня 2022 р. НБУ скоригував офіційний курс гривні до долара США на 25% з 29,25 до 36,57 грн/дол. США, що стало поштовхом до зростання цін на ліки, оскільки вони мають значну імпортну складову. Однак, слід відзначити, що наразі інфляційні процеси загальмувалися і подальшого зростання цін не фіксується (рис. 5).

Рис. 5. Динаміка індексу інфляції на лікарські засоби з 1-го до 39-го тижня 2022 р. порівняно із аналогічним періодом минулого року
Денис Кірсанов
*Попередні дані.
**Сортування за обсягами продажу з 24.02.2022 р.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті