Закупівлі ліків: МОЗ планує запровадити референтне ціноутворення на весь Нацперелік

20 Вересня 2022 12:38 Поділитися

19 вересня для громадського обговорення на сайті МОЗ України оприлюднено проєкт наказу Міністерства «Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти», яким пропонується затвердити Порядок розрахунку граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти та підлягають референтному ціноутворенню (далі — Порядок). У разі прийняття проєкту документа втратить чинність наказ МОЗ України від 11.07.2019 р. № 1600, яким наразі затверджено чинний Порядок.

Також, якщо дія чинного Порядку поширюється лише на закупівлю деяких ліків з Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Нацперелік), то проєктом передбачається, що референтне ціноутворення буде запроваджено на всі препарати, які закуповуються за бюджетні кошти та входять до Нацпереліку або щодо яких за результатами державної оцінки медичних технологій підготовлено висновок уповноваженого органу з рекомендаціями щодо включення лікарського засобу до Нацпереліку та/або номенклатур (переліків, списків, реєстрів), що закуповуються за кошти державного бюджету за централізованими програмами. Винятками є лише лікарські засоби, для яких рекомендовано укладення чи продовження дії (пролонгація) договорів керованого доступу.

Тому, на відміну від чинного Порядку, проєктом пропонується проведення розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби на основі цін на препарати:

  • в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Чеській Республіці, Латвійській Республіці, Угорщині (далі — референтні країни), що отримані з офіційних джерел уповноважених державних органів цих країн (далі — зовнішнє реферування), або
  • в Україні, що отримані, зокрема, за даними аналітичних систем дослідження ринку з відкритих джерел інформації та/або офіційних джерел уповноважених державних органів у разі відсутності цін на лікарський засіб у чотирьох з п’яти референтних країнах (далі — внутрішнє реферування).

Проєктом Порядку визначається, що в разі відсутності цін на лікарський засіб в чотирьох з п’яти референтних країнах та Україні зовнішнє та/або внутрішнє реферування не проводиться, відомості про такий препарат включаються до реєстру відомостей щодо граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти та підлягають референтному ціноутворенню (далі — Реєстр) без зазначення граничної оптово-відпускної ціни на препарат та з приміткою «декларування».

У разі якщо інформація про ціни на лікарські засоби наявна у двох або більше референтних країнах, ціна визначається на основі даних цих країн.

Також, на відміну від чинного Порядку, проєкт містить формули проведення розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби для внутрішнього реферування.

Передбачається, що оновлення Реєстру відбуватиметься в лютому щороку, а не в перший день лютого, як це передбачено чинним Порядком.

Проєктом розширено й перелік підстав для позачергового оновлення Реєстру. Так воно відбуватиметься в разі:

1) включення лікарських засобів до Нацпереліку (в частині лише нових доданих позицій лікарських засобів);

2) підготовки уповноваженим органом висновків оцінки медичних технологій щодо лікарських засобів стосовно їх включення до Нацпереліку та/або номенклатур (переліків, списків, реєстрів), що закуповуються за кошти державного бюджету за централізованими програмами (в частині лише нових позицій лікарських засобів);

3) зміни офіційного курсу гривні до долара США, встановленого Національним банком України, більше ніж на 5% за місяць або на 10% за квартал (за наявності звернень власників реєстраційних посвідчень на лікарські засоби або їх уповноважених представників).

Також згідно з проєктом допускається виправлення технічних помилок у Реєстрі, зокрема, в розрахунку граничної оптово-відпускної ціни на лікарський засіб, яке відбуватиметься шляхом прийняття відповідного наказу МОЗ.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті