Пацієнти повинні мати доступ до ліків на основі канабісу — Олександр Комаріда

Перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда за результатами круглого столу, який відбувся 29 вересня, присвяченого темі розширення доступу до препаратів медичного канабісу наголосив, що ліки на основі канабісу є лише як один із препаратів вибору. На його переконання, МОЗ повинен зробити так, щоб пацієнт мав доступ до всіх видів лікування, зокрема і до лікарських засобів, які містять у своєму складі тетрагідроканабінол.

Також заступник міністра зазначив, що в Україні існує певне викривлення суспільної думки і острах стосовно подібних ліків, втім таких препаратів, які містять наркотичні речовини і якими користуються давно, доволі багато.

«Водночас усі чудово розуміють, що у нас є лікарські засоби, які містять у своєму складі наркотичні речовини, їх відпуск регулюється. З 1 листопада ми запроваджуємо відпуск таких препаратів за електронним рецептом, що дасть можливість побачити в електронній системі будь-яке відхилення чи маніпуляції. Лікарські засоби на основі канабісу нічим від них не відрізняються. Є усталені правила обігу, і потрібно за цими правилами, використовуючи сучасні інструменти, дозволити обіг таких препаратів», — зазначив Олександр Комаріда.

Окрім того, заступник міністра вкотре нагадав, що в законопроєкті від 10.06.2022 р. № 7457 і взагалі при дискусії про препарати на основі медичного канабісу йдеться виключно про лікарські засоби, які можна отримати за рецептом в аптечному закладі з відповідною ліцензією. Водночас законопроєкт дозволяє наукові розробки, дослідження з речовинами, що містяться в канабісі.

Наразі законопроєкт очікує на голосування у Верховній Раді України у першому читанні.

За матеріалами та фото moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті