Аналіз якості ліків та медичних виробів: у резиденції «Межигір’я» запрацювала оновлена лабораторія

24 Жовтня 2022 4:03 Поділитися

МОЗ повідомляє, що на території Урядової резиденції «Межигір’я» розпочала роботу оновлена сучасна лабораторія з аналізу якості лікарських засобів і медичних виробів. 24 жовтня її відвідали міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) Роман Ісаєнко та директор Центральної лабораторії з аналізу якості лікарських засобів і медичної продукції Роман Маркін.

«Оновлена лабораторія буде виконувати практично всі види випробувань лікарських засобів. Простими словами, вона зможе досліджувати ліки на наявність небезпечних речовин, домішок, ідентифікувати незаявлені речовини в дієтичних добавках. Важливим є також місце, де розташована та працює лабораторія, що вкотре доводить: не існує жодних «недоторканних» місць, усе має слугувати на користь громадянам», — наголосив В. Ляшко.

Лабораторія входить до сфери управління Держлікслужби та прекваліфікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Також вона стане повноправним членом Загальноєвропейської мережі офіційних лабораторій з контролю якості лікарських засобів у Європі.

Сучасне обладнання дозволяє визначати:

  • кількісний вміст металів та елементів у лікарських засобах і субстанціях методом атомно-абсорбційної спектрометрії;
  • важкі метали та елементи в лікарській рослинній сировині та лікарських засобах методом спектрометрії з іонно-зв’язаною плазмою з використанням спектрометра;
  • мікробіологічну чистоту лікарських засобів, кількісний вміст антибіотиків, вітамінів, консервантів, бактеріальних ендотоксинів.

Лабораторія розширить спектр діяльності завдяки отриманим рідинному та газовому хроматографам з хромато-мас-детекторами, які дають можливість визначати вміст домішок (наприклад нітрозоамінів) у лікарських засобах і субстанціях та проводити інші дослідження.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті