Понад 700 тис. доз вакцини проти дифтерії та правця доставлено в Україну в якості гуманітарної допомоги

24 Жовтня 2022 4:29 Поділитися

Дитячий фонд Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) доставив в Україну понад 700 тис. доз вакцини для профілактики дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигена (АДП-М), яку використовують у дітей віком від 6 років та дорослих. Вакцини надано безоплатно в якості гуманітарного вантажу завдяки фінансовій допомозі уряду Італії. Їх буде розподілено регіонами України відповідно до потреб, визначених Міністерством охорони здоров’я.

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України, наголосив на важливості вакцинації, особливо під час війни. За його словами, наразі в країні існує реальна загроза спалахів інфекційних хвороб у зв’язку з недостатнім рівнем охоплення щепленнями. Наприклад, у Львівській обл. було зафіксовано випадки захворювання на дифтерію. Саме тому українцям важливо перевіряти свій вакцинальний статус та ревакцинуватися за потреби.

МОЗ України нагадує, що дифтерійний токсин вражає серце, нервову систему та нирки, 20% хворих помирають. Іноді у горлі утворюються плівки, що утруднюють дихання. Правцем може заразитися людина будь-якого віку — через травму, якщо в рану потрапить бруд зі спорами правця. Правець вражає нервову систему і викликає судоми, а смертність від нього сягає 70%. Єдиний спосіб запобігти правцю — вакцинація.

Окрім того, згідно з Національним календарем щеплень, дітей вакцинують від дифтерії та правця у 2, 4, 6, 18 міс, потім ревакцинують у 6 та 16 років. Дорослим рекомендовано ревакцинуватися кожні 10 років. Вакцинацію від дифтерії та правця діти та дорослі в Україні отримують безоплатно.

У вересні 2022 р. ЮНІСЕФ доставив в Україну 70 тис. доз вакцини від дифтерії та правця АДП для дітей віком від 6 років. Цю вакцину країна отримала також у якості гуманітарної допомоги.

Наразі Україна отримує вакцини, закуплені ЮНІСЕФ за кошти донорів — Агентства США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development —USAID), урядів Японії та Італії. Це вакцини від поліомієліту, дифтерії та правця, кору, краснухи, паротиту, сказу. Загалом понад 1,5 млн доз вакцин надходять у країну в якості гуманітарної допомоги.

Також у Міністерстві нагадують, що наприкінці серпня ЮНІСЕФ почав поставку в Україну автомобілів для транспортування вакцин в усі регіони країни. 14 із 30 машин вже доставлено в обласні Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті