Роль фармацевта в запобіганні інсультам: погляд фармацевта та Держлікслужби

29 Жовтня 2022 9:01 Поділитися
Під час війни українці перебувають у стані постійного стресу, який може провокувати загострення хронічних захворювань, зокрема серцево-судинної системи. 29 жовтня проводиться Всесвітній день боротьби з інсультом, що покликаний сприяти підвищенню обізнаності громадян про проблеми інсульту, необхідність своєчасного проходження медичних оглядів, корекції факторів ризику і контролю фізіологічних параметрів. З нагоди Всесвітнього дня боротьби з інсультом кореспондент «Щотижневика АПТЕКА» поспілкувався з Наталією Пенжуляк (Н.П.), завідувачем аптеки № 123 (79) мережі «Аптекар», та Володимиром Короленком (В.К.), заступником голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба).

— Чи відомі Вам випадки, коли до аптеки приходила людина безпосередньо з ознаками інсульту?

Н.П.: Таке бувало неодноразово за весь час, що я працюю. Один з таких випадків стався, коли я працювала в іншій аптеці, у мегамаркеті поблизу траси. Частими відвідувачами там були далекобійники. У одного такого чоловіка і виявився інсульт. Він зайшов купити цитрамон. Коли почали з’ясовувати причини, він назвав такі симптоми, як головний біль, біль у ділянці потилиці, оніміння рук, погане самопочуття. Йому запропонували виміряти тиск. Апарат показав 190/120 мм рт. ст. Ми зрозуміли, що у нього передінсультний стан, гіпертонічний криз. Викликали щвидку. При тому, що це була Київська обл., швидка приїхала досить швидко, буквально за 10 хв. Чоловікові на місці надали допомогу, він відмовився від госпіталізації. На щастя, з ним був напарник. Добре, що цей чоловік зупинився. Якби у нього стався інсульт у дорозі, могло б не обійтися без людських жертв або ж він міг стати інвалідом.

У місті такі стани відслідковуються краще і швидше, тому що є більше можливостей отримати консультацію. Зокрема, можна принаймні прийти в аптеку, у місті їх концентрація висока. А якщо така ситуація сталася в селі або на трасі, якщо людина одна і поблизу немає нікого, вона ніяк не може надати собі допомогу.

— Що фармацевт може зробити для попередження виникнення інсульту?

Н.П.: Фармацевт — по суті захисник здоров’я. Часто він є першим, до кого звертаються за допомогою. Ми розуміємо ситуацію в країні. Багато лікарів, зокрема профільних спеціалістів, зараз задіяні на фронті і не мають можливості приймати і надавати допомогу, як раніше. Тому пацієнти приходять в аптеку і звертаються до нас. Ми намагаємося максимально допомогти і виявити проблему.

Що ми можемо зробити на своєму рівні? Перш за все, правильно поставивши питання, визначити причини симптомів, зрозуміти їх інтенсивність, виявити стани, за яких неодмінно варто звернутися до лікаря, зорієнтувати пацієнта, до якого спеціаліста доцільно піти.

Трапляються випадки, коли відвідувач скаржиться на те, що болить голова, а виявляється, справа у підвищеному тиску. Вимірюєш тиск, отримуєш результат 180/110 мм рт. ст. або вище й розумієш, що обов’язково треба направити до лікаря.

Також ми можемо допомогти, рекомендуючи вітамінні комплекси та дієтичні добавки, якщо розуміємо, що це не складна проблема і на неї можна вплинути профілактично. Окрім того, ми надаємо настанови стосовно правильного харчування, здорового способу життя, тому що мало хто цього дотримується. Також дуже важливим є здоровий сон, дотримання гігієни, навіть у ситуації, яка зараз відбувається в Україні.

Стосовно лікування, то, не знаючи діагнозу пацієнта, ми не можемо сказати, що він може приймати і чим лікуватися. Але якщо він приходить від лікаря і має призначення, а лікар, як правило, виписує рецепт за міжнародною непатентованою назвою, ми можемо підібрати препарат, який буде підходити відвідувачу за ціною.

В.К.: Окрім того, пацієнт може отримати препарати в рамках програми «Доступні ліки» безоплатно або з невеликою доплатою.

Н.П.: Так. Діє програма реімбурсації, в якій наша аптека також бере участь. Але попри те, що ця програма діє вже давно, не всі пацієнти досі знають про неї. Так, нещодавно був такий випадок: клієнтка купувала препарат, що застосовується при цукровому діабеті ІІ типу — метформін, і була здивована, коли дізналася про програму «Доступні ліки»: їй просто потрібно звернутися до лікаря-ендокринолога і отримати е-рецепт.

— Добре, що ліки, які застосовуються для лікування пацієнтів зі станами, що є факторами ризику виникнення інсульту, включені до державної програми реімбурсації і є доступними для людей.

Н.П.: Зараз є багато українських виробників, які майже нічим не поступаються зарубіжним. І рівень довіри та прихильності до вітчизняного виробника у пацієнтів дуже високий.

В.К.: Усі наші виробники повністю відповідають міжнародним стандартам.

Також слід зазначити, що аптеки, які є учасниками програми «Доступні ліки», уже підключені до електронної системи охорони здоров’я, тож готові до повномасштабного переходу на е-рецепти на всі рецептурні препарати, який має завершитися навесні наступного року. Зараз Міністерство охорони здоров’я спільно з нами, Національною службою здоров’я України та ДП «Електронне здоров’я» здійснює поетапне впровадження електронних рецептів. З 1 серпня 2022 р. введено е-рецепти на антибактеріальні лікарські засоби. З 1 листопада запроваджується відпуск за е-рецептами наркотичних (психотропних) препаратів. До квітня 2023 р. всі аптечні заклади мають підключитися до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), що дозволить повністю перейти на е-рецепти для рецептурних ліків.

Це дуже важливо. По-перше, зручно для пацієнтів. По-друге, забезпечує кращий контроль за призначенням і застосуванням рецептурних ліків. По-третє, це європейська практика, тобто наближає нас до вимог ЄС.

Н.П.: Введення відпуску антибактеріальних лікарських засобів за е-рецептами врегулювало багато питань, пов’язаних з нераціональним і безконтрольним споживанням таких препаратів. Це важливо, тому що люди часто запитували про антибіотики, наприклад, при застуді, не розуміючи, що при цьому захворюванні вони не потрібні і чим безпідставне застосування цих лікарських засобів може загрожувати. Адже коли дійсно буде потреба у використанні антибіотика, він може не допомогти. Введення е-рецептів нівелювало таку проблему. Тому ця реформа досить ефективно допомагає в контролі за споживанням лікарських засобів, попередженні безконтрольного застосування антибіотиків і покращенні лікування в подальшому.

В.К.: Пацієнти можуть бути впевнені, що ліки, які вони отримують, будуть належної якості. 24 жовтня на території Урядової резиденції «Межигір’я» за участю міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка та міністра КМУ Олега Немчінова було відкрито оновлену лабораторію з контролю якості лікарських засобів. ДП «Центральна лабораторія з аналізу якості лікарських засобів і медичної продукції», що належить до сфери управління Держлікслужби, отримала нове обладнання та приміщення. Оскільки Київ та Київська обл. — це величезний хаб із ввезення лікарських засобів, у тому числі препаратів, які застосовуються при артеріальній гіпертензії, яка часто передує виникненню інсульту, дуже важливо, що якість препаратів контролюватиметься на високому рівні.

Також Держлікслужба отримала від МОЗ України у сферу управління нові приміщення, що дозволить краще здійснювати координацію та електронну комунікацію між підрозділами в умовах воєнного стану.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті