Наскільки успішні фармацевти з України у складанні польського фахового екзамену?

09 Листопада 2022 11:21 Поділитися

Нещодавно, 5 листопада 2022 р., у Польщі відбувся черговий, третій з початку війни в Україні Фармацевтичний верифікаційний іспит (Farmaceutyczny Egzamin Weryfikacyjny). Його проводить Центр медичних іспитів (Centrum Egzaminów Medycznych). Це відбувається в рамках особливого спрощеного порядку отримання дозволу на роботу, який введено разом із законом про професію фармацевта (Ustawa o zawodzie farmaceuty). Так, запроваджене визнання кваліфікації лікарів, стоматологів, фармацевтів, які отримали дипломи в країнах за межами ЄС, на рівні МОЗ без необхідності їх попередньої нострифікації. При цьому право на практику фахівці повинні отримати безпосередньо від місцевих професійних асоціацій (бути включеними у відповідний реєстр та скласти присягу).

Скористатися відповідною можливістю можуть всі фармацевти з-за меж Європейського Союзу, які хочуть працювати в Польщі. Для них FEW — це альтернативний шлях отримання кваліфікації — швидше, ніж процедура нострифікації диплома. Саме тривалість нострифікації була одним із аргументів МОЗ при запровадженні цього рішення. Створення такої спрощеної процедури навіть викликало побоювання у представників фармацевтичної спільноти щодо напливу фахівців з-за кордону.

Польське видання «MGR.FARM» опублікувало дані щодо минулих FEW. Поки що відбулися лише два раунди: восени 2021 р. та навесні 2022 р., оскільки їх повторюють двічі на рік (з 15 травня по 15 червня та з 15 жовтня по 15 листопада). Перше, що випливає з даних про минулі FEW, — збільшення кількості учасників. Друге — частка тих, хто склав, залишається низькою.

FEW складається з 200 тестових запитань (1 правильна відповідь з 5 варіантів). Він проводиться польською мовою, а тестові запитання охоплюють такі галузі, як біомедичні основи фармації, фізико-хімічні основи фармації, аналіз, синтез і технологія ліків, біофармація та дія ліків, фармацевтична практика. Для отримання позитивного результату іспиту необхідно набрати не менше ніж 60% від максимальної кількості балів. У осінній сесії брали участь лише 12 осіб. Тоді іспит склали 2 особи. Набагато популярнішим був іспит на весняній сесії 2022 р. Тоді до FEW приступило 30 осіб — але знову склали лише 2 особи.

Початок війни в Україні сприяв підвищенню інтересу до FEW. Так, в осінній сесії 2021 р. взяли участь 11 фармацевтів з України та 1 з Польщі (з дипломом українського закладу вищої освіти). Проте навесні 2022 р. у FEW брали участь вже 22 фармацевти з України, 5 з Білорусі та 1 з Росії, а також 2 громадянина Польщі з дипломами українських закладів вищої освіти.

За матеріалами mgr.farm; www.cem.edu.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті