Без світла та зв’язку: лікарі можуть виписувати паперові рецепти на «Доступні ліки»

25 Листопада 2022 12:09 Поділитися

Як в умовах можливої відсутності електропостачання та інтернету вносити дані про надані послуги в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ)? Чи може лікар виписати пацієнту паперове направлення чи паперовий рецепт на «Доступні ліки»? Міністерство охорони здоров’я України надає відповіді на ці запитання.

Паперові рецепти на «Доступні ліки»

На час воєнного стану та у разі відсутності світла і зв’язку лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

Паперовий рецепт виписують на відповідній формі рецептурного бланка. Він містить інформацію про медичний заклад, лікаря та пацієнта. У рецепті лікар має підкреслити, чи препарат буде повністю безоплатним для пацієнта, чи з доплатою. Лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою і не більше трьох найменувань на один рецепт.

Лікар має засвідчити рецепт своїм підписом та печаткою. У такому разі в аптеці видають лікарський засіб пацієнту за паперовим рецептом та обліковують його. Паперові рецепти враховуються у звітності аптечного закладу за встановленою Національною службою здоров’я України (НСЗУ) формою. Служба відшкодовує аптеці гроші за відпущені ліки.

При цьому оригінали паперових рецептів на препарати, що підлягають реімбурсації, зберігаються в аптечному закладі протягом 3 років з дати формування.

Внесення даних про надані послуги за договором в ЕСОЗ

НСЗУ сплачує закладам за послуги на основі даних, які вони вносять до ЕСОЗ. Якщо в закладі немає інтернету і спеціалісти не можуть одразу внести інформацію про надану послугу до ЕСОЗ, потрібно пам’ятати, що згідно з постановою КМУ від 29.12.2021 р. № 1440 на це передбачено 5 робочих днів від закінчення звітного періоду. Наприклад, якщо послугу надано в листопаді, заклад може внести дані до 7 грудня включно. Таку інформацію буде акцептовано НСЗУ та, відповідно, послуги оплачено.

Паперові направлення на послуги

Якщо через відсутність інтернету лікар не може створити пацієнту електронне направлення, він може видати паперове, це стосується як лікаря первинки, так і спеціаліста. Заклади, які уклали договори з НСЗУ, зобов’язані на час дії воєнного стану приймати пацієнтів із паперовими направленнями так само, як і з електронними. Під час внесення даних про послугу лікар зазначає в системі, що направлення — паперове. НСЗУ оплачує таку послугу.

Пацієнти з паперовими направленнями мають право отримати безоплатно медичні послуги, передбачені Програмою медичних гарантій.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті