Централізовані закупівлі ліків: Уряд вніс зміни до ряду постанов

29 Листопада 2022 9:17 Поділитися

Постановою від 22 листопада 2022 р. № 1301 внесено зміни до ряду постанов Уряду щодо централізованих закупівель ліків, медичних виробів та допоміжних засобів до них задля забезпечення пацієнтів необхідними ліками, медичними виробами та модернізації закладів охорони здоров’я. Постанова № 1301 набула чинності у зв’язку з опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» № 250 від 24 листопада.

Отже, зміни, зокрема, торкнулися таких нормативно-правових актів:

  1. Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення здійснення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру (далі – Порядок), затвердженого постановою КМУ від 17.03.2011 р. № 298.

Зокрема, з Порядку виключено положення про необхідність затвердження МОЗ номенклатури ліків, імунобіологічних препаратів (вакцин), медичних виробів та допоміжних засобів до них (далі – товари) тощо.

Також передбачається, що структурні підрозділи з питань охорони здоров’я з використанням інформаційно-аналітичної системи «MedData» можуть здійснювати перерозподіл товарів також і в приватні медичні заклади, які уклали договір з Національною службою здоров’я України за Програмою медичних гарантій для надання відповідних медичних послуг. Першочергово здійснюється перерозподіл товарів у заклади охорони здоров’я, які уклали договір за Програмою медичних гарантій з Національною службою здоров’я України.

Розширився перелік суб’єктів, які можуть складати заявки на закупівлю товарів. Так, ця функція стала доступною для Державного управління справами, однак лише в частині високовартісного медичного обладнання.

  1. Порядку проведення державної оцінки медичних технологій, затвердженого постановою КМУ від 23.12.2020 р. № 1300.

Дещо змінилися завдання МОЗ в аспекті проведення оцінки медичних технологій. Відтепер передбачається, що відомство до 2024 р. має провести державну оцінку медичних технологій безпосередньо щодо всіх ліків, які закуповуватимуться за бюджетні кошти та які не включені до Національного переліку основних лікарських засобів, а не тільки тих, які будуть включені до номенклатур (переліків).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті