Скасовано номенклатуру фармацевтичних товарів, які закуповувалися за бюджетні кошти

Наказом МОЗ України від 30.11.2022 р. № 2173 визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства від 11.08.2021 р. № 1723, яким затверджено номенклатури лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин), медичних виробів (у тому числі медичного обладнання) та допоміжних засобів до них, що закуповуватимуться за бюджетною програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» (далі — номенклатури).

Наказ № 2173 прийнято у відповідності з постановою КМУ від 22.11.2022 р. № 1301, якою скасовано норму стосовно того, що МОЗ затверджує номенклатури. За новою процедурою закупівля лікарських засобів, імуно­біологічних препаратів (вакцин), медичних виробів (у тому числі медичного обладнання) та допоміжних засобів до них (далі — товари) та послуг за визначеними МОЗ напрямами профілактики, діагностики та лікування здійснюватиметься Міністерством та ДП «Медичні закупівлі України» (ДП «МЗУ») на підставі заяв на їх закупівлю, які складатимуться:

  • структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій. При цьому до цих структурних підрозділів також надходять заявки, складені закладами охорони здоров’я незалежно від форми власності та фізичними особами — підприємцями, які одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, за умови укладення ними як з надавачами медичних послуг договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з Національною службою здоров’я України;
  • закладами охорони здоров’я, що належать до сфери управління МОЗ (далі — підпорядковані установи);
  • Державним управлінням справами (лише у частині високовартісного медичного обладнання).

Заявки подаються МОЗ та ДП «МЗУ» (у тому числі з використанням інформаційно-аналітичної системи «MedData»).

Заявки складатимуться згідно з фактичною потребою структурних підрозділів з питань охорони здоров’я, підпорядкованих установ, надавачів медичних послуг із застосуванням нормативних актів МОЗ з планування, розрахунку та визначення обсягів, кількості товарів, що закуповуються за рахунок коштів державного бюджету, а також з урахуванням:

  • ефективності використання бюджетних коштів;
  • обґрунтування потреби в таких товарах;
  • залишків товарів;
  • очікуваних поставок товарів, зокрема таких, що закуплені за кошти минулих періодів та отримані з інших джерел, не заборонених законом.

Контроль за своєчасністю, достовірністю та змістом заявок покладено на МОЗ.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті