Ще пара фаворитів 2023 р.: рослина та бактерія

11 Січня 2023 1:47 Поділитися

Віддати належне довгій та добре задокументованій історії вивчення та застосування рослин, грибів та бактерій у європейській та світовій медицині — таку мету ставлять перед собою декілька наукових спільнот. Їх мотивує, зокрема, надія на те, що в подальшому ці знання може бути використано для заохочення подальших досліджень та практичних розробок у медицині та ветеринарії.

Шавлія звичайна

Завдяки широкому використанню в минулому і на сьогодні та великому потенціалу для подальших досліджень міждисциплінарна група з вивчення історії розвитку лікарських рослин (interdisziplinäre Studienkreis Entwicklungsgeschichte der Arzneipflanzenkunde), Німеччина, обрала шавлію звичайну (Salvia officinalis) лікарською рослиною 2023 р.

Шавлія звичайна є однією з найвідоміших і найпопулярніших лікарських рослин, яку застосовують при диспепсичних явищах (печія, метеоризм), підвищеному потовиділенні та для зовнішнього симптоматичного лікування при запаленнях слизової оболонки рота та горла, а також шкіри. У 2016 р. Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) визнало вищезазначені традиційні показання до застосування певних продуктів (таких як чай або екстракти), виготовлених із листя шавлії, через тривале використання без достатніх клінічних доказів (EMA/HMPC, 2016).

Латинська назва «salvia» походить від прикметника «salvus», що означає здоровий, цілий, неушкоджений, безпечний.

Листя шавлії містить речовини, що пригнічують бактерії, ефірну олію та дубильні речовини. При цьому противірусний ефект мають не лише ефірні олії, але й дубильні речовини, які впливають принаймні на віруси з чутливою білковою поверхнею (такі як SARS-CoV-2). Крім того, екстракти з листя шавлії показали протизапальні властивості в лабораторних тестах. У експериментах на тваринах спостерігалися ефект полегшення кашлю, а також спазмолітична дія на м’язи шлунково-кишкового тракту.

Нещодавно було показано нейропротекторну активність, зокрема, інгібування ацетилхолінестерази різними видами шавлії, що може представляти інтерес для лікування пацієнтів із хворобами Паркінсона та Альцгеймера (Althobaiti N.A. et al., 2022; Presti-Silva S.M., 2023). Однак для цього необхідні подальші дослідження.

Сінна паличка

Німецьке товариство науковців — Асоціація загальної та прикладної мікробіології (Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie — VAAM) — також має традицію щорічно обирати мікроорганізм для просвітницької роботи. Так, минулого року це були пекарські дріжджі (Saccharomyces cerevisiae), позаминулого — метанотермобактерії (Methanothermobacter), а у 2018 р. — лактобактерії (Lactobacillus).

У році, що наступив, у конкурсі перемогла сінна паличка (Bacillus subtilis) — грампозитивна факультативно аеробна спороутворювальна бактерія, що є постійною складовою мікробіоценозів ґрунту, кишечнику тварин та людини, виявляється у воді та повітрі.

У багатьох країнах сінну паличку можна купити в аптеках: лікарські засоби та дієтичні добавки з Bacillus subtilis мають корисні для травної системи властивості. У тваринництві ця бактерія використовується як альтернатива антибіотикам. Цьому використанню сприяє утворення спор, що витримують термічну обробку та кисле середовище у шлунку та тонкому кишечнику. В організмі вони пригнічують хвороботворні мікроорганізми, зміцнюють кишковий бар’єр та імунну систему.

Спори швидко проростають і розмножуються за хороших умов. Таким чином, вони витісняють інші мікроорганізми, що повільно ростуть, забезпечують гігієнічні умови, а також посилюють ріст рослин, захищають їх від патогенів та допомагають поглинати поживні речовини з ґрунту.

Крім того, Bacillus subtilis утворює складні та міцні біоплівки — сукупності клітин, цукрів та білків, які дозволяють їм прикріплюватися до поверхонь. Потенційне використання біоплівок Bacillus subtilis при хворобі Альцгеймера обіцяє цікавий метод застосування: у моделях на тваринах біоплівки захищають нервові клітини (Salinas N. et al., 2020; Abdel-Wahab B.A. et al., 2022).

У промисловості Bacillus subtilis використовують для виробництва вітамінів та ферментів, наприклад, для миючих засобів. VAAM повідомляє також про самовідновлення бетону під дією Bacillus subtilis: вода, що проникає через тріщини, викликає зростання спор, які потім утворюють карбонат і таким чином закривають щілини.

Список використаної літератури:

European Union herbal monograph on Salvia officinalis L., folium (2016) 20 September. EMA/HMPC/277152/2015. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC).

Presti-Silva S.M., Herlinger A.L., Martins-Silva C., Pires R.G.W. (2023) Biochemical and behavioral effects of rosmarinic acid treatment in an animal model of Parkinson’s disease induced by MPTP. Behav Brain Res. Feb 25; 440: 114257.

Althobaiti N.A., Menaa F., Dalzell J.J. et al. (2022) Ethnomedicinal Plants with Protective Effects against Beta-Amyloid Peptide (Aβ)1-42 Indicate Therapeutic Potential in a New In Vivo Model of Alzheimer’s Disease. Antioxidants (Basel). Sep 21; 11(10): 1865.

Salinas N., Povolotsky T.L., Landau M., Kolodkin-Gal I. (2020) Emerging Roles of Functional Bacterial Amyloids in Gene Regulation, Toxicity, and Immunomodulation. Microbiol Mol Biol Rev. Nov 25; 85(1): e00062-20.

Abdel-Wahab B.A., F Abd El-Kareem H., Alzamami A. et al. (2022)Novel Exopolysaccharide from Marine Bacillus subtilis with Broad Potential Biological Activities: Insights into Antioxidant, Anti-Inflammatory, Cytotoxicity, and Anti-Alzheimer Activity. Metabolites. Jul 31; 12(8): 715

За матеріалами www.klostermedizin.de; vaam.de;

фото Bacillus subtilis — AG Stülke, Göttingen (CC BY 4.0)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті