Рослини — фаворити 2023 р.

03 Січня 2023 10:48 Поділитися

Є така традиція, яку підтримують вже не одне десятиріччя, — поглиблювати та оновлювати у середовищі фахівців знання про одну з рослин, що відіграють значну роль у біоценозі та господарстві людини, у тому числі медицині та фармації. Для цього кожного року обирають одну з них і присвячують їй найбільше зусиль в інформаційному полі. Зокрема, «зелених фаворитів» року призначають Асоціація зі сприяння природному зціленню імені Теофраста Бомбастуса фон Гогенхайма — «Paracelsus eV» (NHV Theophrastus), Міжнародна ботанічна асоціація (International Herb Association — IHA) та Міждисциплінарна дослідницька група «Klostermedizin GmbH» з Німеччини. Поки остання ще не оголосила про свій вибір на 2023 р., зупинимося на обранцях перших двох.

Божий дар

Особливий рік, особлива рослина. За версією NHV Theophrastus, це виноград культурний (Vitis vinifera) — представник рослинного світу, що максимально укорінений в християнській культурі. «Вино — це дар Божий. І я говорю про всю рослину, а не лише про дрібну краплю! — наголосив Конрад Юнгнікель (Konrad Jungnickel), натуропат і голова відбіркової комісії. — Виноградна лоза має велику кількість лікувальних речовин, особливо в її плодах і насінні, навіть у листі». Червоне листя лози визнане для лікування проблем з венами, виноградні кісточки та шкірка містять, серед іншого, антиоксидант і поліфеноли, що захищають клітини.

 

Компонент середземноморської дієти

Виноград багатий на первинні та вторинні метаболіти, такі як поліфеноли. Поліфеноли та фенолкарбонові кислоти мають сильні протизапальні, протиракові та імуномодулюючі властивості. Хоча їх розподіл у різних тканинах сильно варіює, навколоплідник і насіння винограду багаті на поліфеноли та фенолокислоти. Листя і насіння виноградної лози є смачними і корисними інгредієнтами середземноморської кухні.

Флавоноїди у складі винограду і, звичайно, виноградного вина, можуть чинити кардіозахисну дію (Naureen Z. et al., 2022). Так, показано, що споживання певних сортів винограду, багатих на поліфеноли та клітковину, знижує ризик виникнення та частоту серцево-судинних захворювань (Rasines-Perea Z., Teissedre P.L., 2017). Наприклад, рандомізоване контрольоване дослідження в паралельних групах за участю 34 дорослих, які не палять, у тому числі з гіперхолестеринемією, яким давали 7,5 г/добу клітковини з винограду, що містить 1400 мг поліфенолів, протягом 16 тиж, показало статистично значуще зниження артеріального тиску та покращання ліпідного профілю (Jiménez J.P. et al., 2008). Крім вмісту багатьох потенційно корисних для здоров’я фітохімічних речовин, виноград також багатий на калій — мінерал, який підтримує баланс рідини в організмі і може допомогти знизити високий артеріальний тиск і ймовірність розвитку серцевих захворювань та інсульту. Насіння винограду багате на вітамін Е, який допомагає зберегти шкіру еластичною та покращити стан волосся. Поліфенольна сполука ресвератрол у винограді може зміцнити імунну систему, сприяти загоєнню ран та запобігти бактеріальним інфекціям. Він уповільнює нормальний процес старіння, пригнічуючи загибель клітин та зменшуючи вікове погіршення стану клітин, запобігаючи розвитку онкопатології. Багатий на воду і клітковину, виноград сприяє перистальтиці кишечнику, тим самим підтримуючи здоров’я травної системи.

Ще один природний антиоксидант

Імбир (Zingiber officinale) — фаворит 2023 р. за версією IHA. Більшість біоактивних сполук у складі імбиру має антиоксидантні та протизапальні властивості. Вони діють, захищаючи від оксидативного стресу, зменшуючи кількість активних форм кисню, відповідальних за перекисне окиснення ліпідів. Наприклад, зінгерон являє собою летючу біоактивну сполуку, що виявляє широкий спектр фармакологічної активності та відносно нетоксична. Він міститься у сушеному імбирі, а також може бути отриманий синтетичним шляхом. Дослідження свідчать про фармакологічну активність — протиракову, антиоксидантну та антимікробну (Ajanaku C.O. et al., 2022).

Кореневища імбиру широко використовуються в традиційній медицині для лікування артриту, болю в шлунку, неалкогольної жирової хвороби печінки, ревматизму, синдромів нервової системи, астми, цукрового діабету та нудоти, спричиненої вагітністю або хіміотерапією.

З’являється все більше даних про гіпоглікемічні властивості імбиру, а також обговорюється можливість того, що він зменшує глікемічний вплив дієти (Subodhini Wijewardhana U., 2022).

Список використаної літератури

  1. Naureen Z., Dhuli K., Donato K. et al. (2022) Foods of the Mediterranean diet: citrus, cucumber and grape. J. Prev. Med. Hyg., Oct 17; 63(2 Suppl. 3): E21–E27.
  2. Rasines-Perea Z., Teissedre P.L. (2017) Grape Polyphenols’ Effects in Human Cardiovascular Diseases and Diabetes. Molecules, Jan 1; 22(1): 68.
  3. Jiménez J.P., Serrano J., Tabernero M. et al. (2008) Effects of grape antioxidant dietary fiber in cardiovascular disease risk factors. Nutrition, Jul-Aug; 24(7–8): 646–53.
  4. Ajanaku C.O., Ademosun O.T., Atohengbe P.O. et al. (2022) Functional bioactive compounds in ginger, turmeric, and garlic. Front Nutr., Dec 8; 9: 1012–1023.
  5. Subodhini Wijewardhana U., Arunoda Jayasinghe M., Wijesekara I., Ranaweera KKDS (2022) Zingiber officinale, Phyllanthus emblica, Cinnamomum verum, and Curcuma longa to Prevent Type 2 Diabetes: an Integrative Review. Curr. Diabetes Rev., Nov 24.

За матеріалами www.nhv-theophrastus.de; www.iherb.org; www.klostermedizin.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті