Амантадин у лікуванні пацієнтів з COVID-19: клінічне дослідження

24 Січня 2023 3:49 Поділитися

У зв’язку із завершенням випробування Агентство медичних досліджень (Agencja Badań Medycznych — АВМ) Польщі представило результати проєкту, проведеного дослідницькою групою в одній з люблінських лікарень. «Не можна стверджувати, що застосування амантадину впливає на лікування та запобігає прогресуванню дихальної недостатності у пацієнтів на ранніх стадіях COVID-19», — йдеться в повідомленні.

Результати дослідження, очолюваного професором Конрадом Рейдаком (Konrad Rejdak), включають дані 99 амбулаторних пацієнтів: 49 — у групі амантадину та 50 — плацебо. Як нагадав провідний дослідник, їхній висновок узгоджується з результатами дослідження групи професора Адама Барчика (Adam Barczyk) із Сілезького медичного університету (Śląskiego Uniwersytetu Medycznego) за участю госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 середньої важкості та тяжким.

Експерти АВМ також відзначили, що зменшення вираженості розладів сну і депресивних симптомів, які спостерігаються у деяких пацієнтів, що отримували амантадин, може бути пов’язано із впливом цієї речовини на центральну нервову систему (діє симптоматично, зменшує надмірну сонливість і покращує настрій).

На основі результатів, отриманих групою професора К. Рейдака, використання амантадину в амбулаторних пацієнтів не рекомендується. Проте у хворих із тяжкою дихальною недостатністю, які лікуються у відділенні інтенсивної терапії, застосування амантадину було пов’язане з нижчою смертністю, що може пояснюватися потенційною протизапальною та імуномодулювальною дією цього засобу.

За матеріалами www.abm.gov.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті