Розпочато роботу над Програмою медичних гарантій–2024

25 Січня 2023 2:33 Поділитися

МОЗ разом з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та міжнародними консультантами ВООЗ розпочинає роботу над створенням Програми медичних гарантій на наступний, 2024 р. Про це повідомила пресслужба МОЗ України.

За словами першого заступника міністра охорони здоровʼя Олександра Комаріди, під час війни, коли основні видатки державного бюджету спрямовані на оборону, кожна лікарня вже зараз має більш якісно планувати свій бюджет. Зокрема, надходження за пакетами Програми медичних гарантій мають і надалі покривати фонд заробітної плати, закупівлю ліків та харчування. Окрім того, лікарня має залишати кошти на свій розвиток.

«З початку повномасштабної війни посилення фінансової стійкості кожного медичного закладу залишається одним з головних пріоритетів нашої роботи спільно з НСЗУ та міжнародними партнерами. Тому зараз ми активно працюємо над тим, щоб на 2024 р. створити Програму медичних гарантій, яка дозволить кожному медичному закладу, навіть у разі зменшення фінансування, залишатися фінансово спроможним, а пацієнтам — і надалі отримувати якісні та безоплатні медичні послуги», — зазначив О. Комаріда.

Протягом року МОЗ України спільно з партнерами планує запровадити комплексний моніторинг послуг, які надаються пацієнтам за Програмою медичних гарантій. Також буде проведено ряд навчальних програм для керівників медичних закладів щодо покращення управління фінансами в системі охорони здоровʼя.

«Мета змін у системі охорони здоров’я — створення єдиного медичного простору для пацієнта. У 2023 р. договір з НСЗУ підписав Національний інститут раку. Він стає частиною цього єдиного простору. І процес триватиме. Саме в такому ракурсі ми почали роботу над програмою медичних гарантій на 2024 р. На рік, який має стати роком відновлення країни та її людського потенціалу. І програма медичних гарантій працюватиме на це», — прокоментувала голова НСЗУ України Наталія Гусак.

Програма медичних гарантій на 2024 р. розроблятиметься з урахуванням викликів, продиктованих війною, та враховуватиме зміни, які будуть запроваджені в рамках наступного (інфраструктурного) етапу медичної реформи.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Уряд затвердив Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 р. Загалом бюджет Програми медичних гарантій–2023 становить 142,7 млрд грн, із них 4,7 млрд грн передбачено на реімбурсацію ліків. У цілому програма включає 39 пакетів, за якими українці зможуть отримати безоплатні послуги.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті