Що нового передбачено у ПМГ–2023?

Кабінет Міністрів України постановою від 27 грудня 2022 р. № 1464 затвердив Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 р. (далі — Порядок). Цього року Програма медичних гарантій (ПМГ) буде інтегрована у воєнні реалії та більше фокусуватиметься на потребах пацієнтів, викликаних війною.

Загалом бюджет ПМГ–2023 становитиме 142,7 млрд грн, із них 4,7 млрд грн виділено на реімбурсацію ліків.

«Безумовно, війна вносить свої корективи у фінансування медичної системи. Бюджет на 2023 р. — це бюджет оборони. Однак навіть за цієї умови тарифи в ПМГ на 2023 р. не знижені, а деякі підвищені.

Програма «Доступні ліки» продовжить розширюватися. До неї увійдуть імуносупресивні препарати, тест-смужки для інсулінозалежних та знеболювальні засоби для паліативних хворих. Медичні заклади на окупованих територіях та в зоні бойових дій отримуватимуть оплату за окремими пакетами», — зазначив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я.

У цілому у ПМГ–2023 передбачено 39 пакетів послуг, із яких низка нових, за якими українці зможуть отримати безоплатні послуги. Зокрема:

  • «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах»;
  • «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах»;
  • «Секційне дослідження»;
  • «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, що перебуває в тимчасовій окупації»;
  • «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, де ведуться бойові дії».

Окрім того, В. Ляшко наголосив, що у 2023 р. Міністерство робитиме великий акцент на розвитку реабілітаційної допомоги, яка надзвичайно затребувана у війну. У новій ПМГ розмежовано амбулаторну та стаціонарну реабілітаційну допомогу:

  • за амбулаторні реабілітаційні послуги Національна служба здоров’я України (НСЗУ) сплачуватиме 10 820 грн;
  • за стаціонарні — 19 769 грн за надання реабілітаційних послуг за одним напрямом реабілітації, а за кількома — 33 607 грн.

Також цього року продовжуватиме діяти та розширюватися пакет психологічної підтримки на первинному рівні, впроваджений у 2022 р. Крім того, підвищено тариф на стаціонарну психіатричну допомогу до 13 151 грн.

За вказаним вище пакетом «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населення, яке знаходиться на території, де ведуться бойові дії» контрактуватимуться комунальні медичні заклади (окрім стоматологічних та первинки), які перебувають в зоні бойових дій та є в переліку Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

НСЗУ сплачуватиме цим закладам фактичну вартість послуг, які медичні заклади надавали протягом 2022 р. за вказаними пакетами.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті