Розроблено дорожню карту заходів з психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни

07 Лютого 2023 3:25 Поділитися

«Битви скінчаться. Кожен переміщений українець повернеться. Кожна сімʼя возз’єднається і загояться рани. Зруйновані школи, дитячі будинки та лікарні в Україні відбудують. Але наслідки цієї війни, на жаль, залишаться на роки й десятиліття. Це потрібно зрозуміти зараз. Тож нині постало ще одне завдання — битва за психічне здоров’я українських громадян», — Олена Зеленська, перша леді України, 75-та Сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, 23 травня 2022 р.

За підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, створення якої ініціювала перша леді України Олена Зеленська, розроблена дорожня карта «Пріоритетні багатосекторні заходи із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни».

Дорожню карту розроблено після проведення низки консультацій з українськими органами влади та національними і міжнародними організаціями, які працюють у сфері психічного здоров’я і психосоціальної підтримки (ПЗПСП) та залучені до заходів реагування на надзвичайні ситуації в Україні.

Окрім інформації про ситуацію в Україні, дорожня карта містить перелік науково обґрунтованих інтервенцій і послуг із ПЗПСП, контекстуалізованих і запроваджених в Україні за останні роки, та набір багатосекторних заходів для розширення покриття послугами з ПЗПСП як у коротко-, так і в довгостроковій перспективі, ґрунтуючись на наявній доказовій базі, міжнародних технічних настановах та консенсусі експертів.

Інтерес до теми психічного здоров’я в Україні зріс у 2014–2015 рр. разом із новими потребами, які виникли внаслідок збройного конфлікту на сході країни. Відтоді було розроблено першу національну політику в галузі психічного здоров’я (затверджено в грудні 2017 р.). Після цього було схвалено національний план заходів у галузі психічного здоров’я (у жовтні 2021 р.), спрямований на підвищення обізнаності про психічне здоров’я, боротьбу з дискримінацією та порушеннями прав людини, яких зазнають особи з психічними розладами, покращання доступу до допомоги шляхом деінституціалізації та формування послуг на рівні громади, інтеграцію послуг з охорони психічного здоров’я в загальну систему охорони здоров’я та зміцнення професійної підготовки медичного персоналу.

Оскільки після 2014 р. сфера ПЗПСП в Україні перейшла від гуманітарного реагування до етапу розвитку, а потім із 24 лютого 2022 р. знову стала гуманітарною, роботу з відновлення та відбудови покращеної системи вже було розпочато разом з ініціативами, спрямованими на адаптацію та розширення раніше існуючих інвестицій для задоволення зростаючих потреб, із якими стикається країна. Влітку 2022 р. уряд підготував план відновлення України, зокрема системи охорони здоров’я, від наслідків війни на період 2023–2032 рр.

Створення цієї дорожньої карти зумовлене зростаючим у країні консенсусом щодо визначення пріоритетності заходів у відповідь на потреби населення України у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Документ містить опис пріоритетних багатосекторних заходів із ПЗПСП, які базуються на низці принципів, що включають, зокрема:

  • безперервну координацію міжсекторних та міжвідомчих заходів реагування у сфері ПЗПСП;
  • забезпечення прав людини і справедливості для всіх постраждалих осіб та захист тих, кому загрожує підвищений ризик порушення прав людини;
  • участь місцевих громад у плануванні, впровадженні та оцінці заходів гуманітарного реагування з активною роллю в процесах ухвалення рішень;
  • інтеграцію програм із ПЗПСП у ширші заходи чи системи реагування на надзвичайні ситуації;
  • створення безпечного середовища для надання допомоги та використання наявних ресурсів і сильних сторін та ін.

За матеріалами www.kmu.gov.ua; www.humanitarianresponse.info

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті