У Польщі набув чинності стандарт амбулаторного лікування пацієнтів з болем

27 Лютого 2023 2:03 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я Польщі опублікувало наказ щодо організаційного стандарту лікування болю в амбулаторних умовах (standardu organizacyjnego leczenia bólu w warunkach ambulatoryjnych).

«Це дуже важливий документ для 8,5 млн дорослих, які страждають від хронічного болю», — наголосив міністр охорони здоров’я Адам Нєдзельский (Adam Niedzielski) під час пресбрифінгу.

Згідно з даними досліджень, у 27% дорослих у Польщі відмічають хронічний біль. Кожен п’ятий з них заявляє, що не витримає посилення його вираженості. Водночас серед осіб віком від 65 років хронічний біль виявляють у кожного другого — 55%.

Протягом багатьох років ми хотіли, щоб біль розглядався як п’ятий життєво важливий параметр у кожного пацієнта і включався до медичних записів поряд з показниками температури тіла, артеріального тиску, частоти пульсу та дихання, пояснила Магдалена Кокот-Кемпська (Magdalena Kocot-Kępska), президент Польського товариства вивчення болю (Polskiego Towarzystwa Badania Bólu — PTBB).

Організаційний стандарт лікування болю в амбулаторних умовах є результатом співпраці між PTBB, Фундацією «Експерти здоров’я» (Eksperci dla Zdrowia) та міністром охорони здоров’я.

«Регламент є гарантією прав пацієнта на лікування у разі виникнення болю незалежно від причини, віку чи місця проживання», — зазначив Бартломей Хмєловець (Bartłomiej Chmielowiec), уповноважений з прав пацієнтів.

Першим елементом стандарту є оцінка болю за допомогою історії хвороби та огляду. В анамнезі слід зосередити увагу на причинах та інтенсивності болю (за шкалами), характері та обставинах його виникнення, попередньому лікуванні, особливостях болю та їх впливі на якість життя.

Згідно з новим стандартом, до історії хвороби пацієнта слід додати карту оцінки болю (з оцінками за візуальною аналоговою, вербальною, бальною (від 1 до 10) або емоційною (faces pain scale — FPS) шкалами). Це обов’язковий елемент медичної документації. Таким чином, опитування пацієнта буде більш детальним і документально зафіксованим.

Амбулаторні послуги з лікування болю надаються у «клініці болю» (poradni leczenia bólu) у разі:

1) вичерпання наявних діагностичних або терапевтичних можливостей для пацієнта з болем або

2) труднощів у встановленні правильного діагнозу больового синдрому, або

3) низької ефективності поточного лікування та збереження інтенсивності болю вище 5 балів за цифровою шкалою або її еквівалентами, або

4) наявності показань до інвазивного лікування чи труднощів в усуненні побічних ефектів після лікування.

У «клініці болю» використовуються терапевтичні методи полегшення та лікування болю, за винятком медичних процедур, які можна застосовувати лише в стаціонарі.

Суб’єкти медичної діяльності адаптують свою роботу до вимог цього стандарту протягом 6 міс з дня набуття ним чинності. Розроблений стандарт дозволить контролювати ефективність лікування та оцінювати задоволеність пацієнта знеболенням.

«Регламент підвищить рівень життя мільйонів людей, які борються з болем», — оцінила документ національний консультант з сімейної медицини професор Агнешка Масталерц-Мігас (Agnieszka Mastalerz-Migas).

За матеріалами www.gov.pl; www.prawo.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті