З 1 червня у Польщі щепитимуть від вірусу папіломи людини

28 Лютого 2023 1:16 Поділитися

Міністр охорони здоров’я Адам Нєдзельский (Adam Niedzielski) оголосив про початок безкоштовної вакцинації дітей від вірусу папіломи людини (ВПЛ) з 1 червня. Щепленню двома дозами підлягатимуть діти віком 12–13 років (дівчатка та хлопчики до досягнення 14-річного віку). Вакцинація буде добровільною та безкоштовною. Детальнішу інформацію про правила та хід вакцинації буде надано найближчим часом — після закупівлі вакцин, додав А. Нєдзельский.

ВПЛ є найпоширенішою вірусною інфекцією, що передається статевим шляхом. Запальні процеси часто мають безсимптомний перебіг і хоча в більшості випадків зникають самостійно, іноді вони стають хронічними та можуть спричинити рак.

Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у близько 5–10% усіх інфікованих жінок розвивається стійка інфекція, яка в ділянці шийки матки може прогресувати протягом місяців або років до передракових залозистих або плоских інтраепітеліальних уражень, класифікованих гістопатологічно як рак на місці (Carcinoma in situ — CIN). Більшість уражень CIN регресують спонтанно, при цьому інтервал між зараженням ВПЛ та прогресуванням до інвазивної карциноми зазвичай становить 15–20 років або більше.

Усі вакцини проти ВПЧ є високоефективними для запобігання зараженню вірусами типів 16 і 18, які разом спричиняють близько 70% випадків раку шийки матки в усьому світі, повідомляє ВООЗ. Вакцини також високоефективні для запобігання передраковим ураженням шийки матки, викликаним цими типами вірусу. Вони показані до застосування у жінок віком від 9 років і дозволені для використання у віці до 26 або 45 років. Деякі вакцини проти ВПЛ також дозволені до застосування у чоловіків.

Зокрема, 4-валентна вакцина також є високоефективною для профілактики аногенітальних папілом, поширеного захворювання, яке практично завжди спричинене інфекцією типів ВПЛ 6 і 11. 9-валентна вакцина забезпечує додатковий захист від типів ВПЛ 31, 33, 45, 52 і 58. Дані з клінічних випробувань та початкове постмаркетингове спостереження, проведене на кількох континентах, показали, що вакцини проти ВПЛ безпечні, зазначено у матеріалах ВООЗ.

Згідно з позицією ВООЗ щодо вакцин проти ВПЛ (грудень 2022 р.) ВООЗ рекомендує наступний графік:

  • одна або дві дози для дівчаток віком 9–14 років;
  • одна або дві дози для дівчат і жінок 15–20 років;
  • дві дози з інтервалом 6 міс для жінок віком старше 21 року;
  • принаймні 2 та, якщо це можливо, 3 дози для осіб з імунодефіцитом та/або ВІЛ-інфікованих.

У списку прекваліфікованих ВООЗ станом на 28 лютого є наступні вакцини (таблиця).

Таблиця. Вакцини проти ВПЧ, прекваліфіковані ВООЗ
Комерційна назва Компанія Відповідальна національна регуляторна агенція
Двовалентні
Cecolin® Xiamen Innovax Biotech Co. Ltd. National Medical Products Administration
Cervarix GlaxoSmithKline Biologicals SA Federal Agency for Medicines and Health Products
Чотиривалентна
Gardasil Merck Vaccines European Medicines Agency
Дев’ятивалентна
Gardasil 9 Merck Vaccines European Medicines Agency

Станом на грудень 2022 р., за даними ВООЗ, 125 країн (64%) ввели вакцинацію проти ВПЛ у національну програму імунізації дівчаток, а 47 (24%) — також хлопчиків.

За матеріалами www.pap.pl; www.who.int; www.medexpress.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті