10 фармацевтичних стартапів, за якими варто слідкувати

Платформа, що слідкує за мільйонами стартапів у світі, StartUs Insights Discovery Platform, нещодавно опублікувала теп­лову карту (Global Startup Heat Map), на якій позначено десять перспективних фармацевтичних стартапів, вартих уваги у 2023 р. Це стартапи, які працюють над інноваційними методами дослідження та розробки (research and development — R&D), застосовують передові технології штучного інтелекту та машинного навчання, технології візуалізації, доповненої і віртуальної реальності, розробляють методи боротьби з антибіотикорезистентністю та технології регенеративної медицини тощо. Серед цих компаній є, зокрема, і стартап, заснований українцями.

RECEPTOR.AI

RECEPTOR.AI — біотехнологічний стартап, заснований українцями. Компанія має юридичних осіб в Україні, Великій Британії та США.

Стартап пропонує платформу управління програмним забезпеченням як послугою (software as a service — SaaS) на базі штучного інтелекту з метою відкриття низькомолекулярних препаратів для застосування в точній та персоналізованій медицині. Платформа дозволяє автоматизувати та контролювати всі аспекти R&D та одночасно працювати над декількома кандидатами в препарати. Синергія штучного інтелекту, обчислювальної хімії та біології покликана зробити процес ефективнішим та швидшим, а також мінімізувати проведення досліджень за участю тварин і людей. Понад 40 методологій штучного інтелекту та модульна архітектура платформи роблять процес розробки ліків гнучким та налаштовуваним. Платформа дозволяє розробникам здійснювати віртуальний скринінг молекул, а також створювати віртуальний хімічний простір зі сполуками, які можна синтезувати, використовуючи технології штучного інтелекту та хімічного моделювання.

Наприкінці 2022 р. стартап отримав грант за програмою Google for Startups. Навесні 2023 р. заплановано підняти новий раунд інвестицій.

Cellartgen

Cellartgen (cellArtgen) — південнокорейський стартап, що спеціалізується в галузі регенеративної медицини. Це галузь на стику біології, медицини та інженерії, яка передбачає подолання хвороб шляхом заміни або відновлення людських тканин і органів.

Стартап займається численними дослідженнями для розробки передових методів для регенеративної медицини, зокрема органоїдів, а також перепрограмування тканин. Органоїди, вирощені штучно в лабораторних умовах, являють собою тривимірні клітинні структури, схожі на справжні органи. Вони можуть стати новою альтернативою для відновлення остаточно пошкоджених тканин внаслідок різних захворювань, таких як цироз печінки, хвороба Крона тощо. А перепрограмування тканин передбачає заміну їх властивостей шляхом конвертації соматичних клітин, що утворюють тканини, в інші форми без індукції плюрипотентності. Перепрограмування тканин також може застосовуватися для їх відновлення в регенеративній медицині.

Systemic Bio

Systemic Bio заснована компанією 3D Systems, яка розробляє та виробляє 3D-принтери, матеріали для друку та пропонує послуги 3D-друку.

Платформа стартапу h-VIOS створює васкуляризовані моделі органів, зроблені з гідрогелів і людських клітин, для подальшого застосування в R&D препаратів. Ці моделі точно повторюють складну архітектуру органів людини. Технологія може запропонувати ряд переваг для розробників, зокрема, скорочення витрат на доклінічні дослідження, економію часу та прискорення ідентифікації кандидатів у препарати.

OminiWell

Австралійський стартап OminiWell розробив платформу для тривимірного культивування клітин. Це система на основі позаклітинного матриксу (extracellular matrix-based — ECM), яка дозволяє вирощувати мікротканини подібних розмірів in situ, щоб оцінювати взаємодію клітин з клітинами та клітин з матриксом. Ця технологія дозволяє створювати тривимірні клітинні структури, які будуть точно повторювати біологічну систему людини. Вирощування складних тканин мініорганів у лабораторії може допомогти прискорити відкриття нових ліків та сприяти скороченню часу до їх виходу на ринок. Так, технологія може вирощувати ракові тканини пацієнта поза тілом людини та прогнозувати ефективність лікування.

ATEM Structural Discovery

Південнокорейський стартап ATEM Structural Discovery використовує потенціал кріогенної електронної мікроскопії (cryogenic electron microscopy — Cryo-EM — метод, який застосовується для визначення тривимірної структури біо­макромолекул) для відкриття препаратів. Стартап прагне здійснити революцію в системі комп’ютерного конструювання лікарських засобів (computer-aided drug discovery). Платформа на базі штучного інтелекту дозволяє візуалізувати молекулярну структуру білків-мішеней та виявляти кандидатів у препарати, які будуть зв’язуватися з цими білками з найвищою спорідненістю та специфічністю, що підвищує ймовірність успіху R&D.

Protai

Ізраїльський стартап Protai спеціалізується на R&D препаратів, поєднуючи протеоміку (наука про протеом, присвячена вивченню білків) та технології штучного інтелекту і машинного навчання. Компанія створила протеомний атлас шляхом узгодження великих наборів клінічних даних, зразків різних здорових органів та показань. Це дає базову лінію для подальшого розпізнавання шаблонів специфічних мішеней для модулювання. Технології машинного навчання дозволяють виявити модулятори, які змінюють результат складних захворювань. Платформа також використовує дані про різноманітні терапевтичні засоби. Це допомагає полегшити пошук ефективних ліків.

VAROS

VAROS Technologies — американський стартап, що працює у сфері цифрової охорони здоров’я. Компанія створила додаток для пацієнтів, який допомагає їм краще зрозуміти своє тіло та захворювання. Платформа використовує технології доповненої реальності (augmented reality — AR) і віртуальної реальності (virtual reality — VR). Також ця технологія може допомогти фармкомпаніям покращити прихильність пацієнтів до лікування.

RxPack

Італійська компанія RxPack спеціалізується на розробці та виробництві первинних пакувальних пристроїв для фармацевтичної промисловості. Вона виробляє ряд дозаторів, включаючи клапани та приводи для інгаляторів із визначеною дозою під тиском (pressurized-metered dose inhale — pMDI), які підходять для розчинів і суспензій. Ці дозатори забезпечують назальне, пероральне, інгаляційне та місцеве застосування, а також здатні підтримувати розпилювальні отвори різного діаметра. Клапани мають ущільнювальні та вологозахисні властивості.

Medusa Pharmaceuticals

Британський стартап Medusa Pharmaceuticals належить Імперському коледжу Лондона (University College London). Компанія працює над методикою боротьби зі стійкістю до антимікробних препаратів. Її спосіб включає поєднання перепрофільованих препаратів та наявних ліків, що дозволяє останнім долати бар’єри резистентності та боротися з антибіотикорезистентними патогенами.

HeartBeat.bio

HeartBeat.bio — австрійський стартап, що займається розробкою препаратів та створив 3D-платформу для скринінгу серцевої недостатності і кардіоміопатій. Вона базується на кардіоїдах (самоорганізовані органоїди серця), які імітують фізіологію серця людини. Це дозволяє проводити широкомасштабний in vitro-аналіз клінічних параметрів, пов’язаних з різними захворюваннями серцево-судинної системи. Він також дає змогу проводити скринінг молекул.

Катерина Дмитрик,
за матеріалами www.startus-insights.com, receptor.ai, cellartgen.com, ominiwell.com, www.protai.bio, www.varostech.com
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті