Вплив освітлення на розвиток цукрового діабету у вагітних

04 Квітня 2023 2:56 Поділитися

Гестаційний цукровий діабет — це стан, за якого відмічають високий рівень глюкози в крові протягом ІІ триместру вагітності. Поширеність цієї патології зростає в усьому світі.

Відомо, що гестаційний цукровий діабет підвищує ризик розвитку акушерських ускладнень, серцево-судинних захворювань і деменції у матері. Крім того, у дітей, народжених матерями із цією патологією, частіше відмічають ожиріння й артеріальну гіпертензію у дорослому віці. Дані вказують на те, що у жінок з гестаційним цукровим діабетом майже в 10 разів підвищується ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу порівняно з тими, хто не мав проблем з глюкозою під час вагітності.

Мінджі Кім (Minjee Kim), докторка медичних наук, доцентка кафедри неврології Фейнбергської школи медицини Північно-західного університету (Northwestern University Feinberg School of Medicine), разом зі своєю командою провела одне з перших досліджень для вивчення впливу освітлення перед сном на ризик розвитку гестаційного цукрового діабету за участю 741 жінки в ІІ триместр вагітності.

Освітлення вимірювалося актографом, який жінки носили на зап’ястях. Після коригування за віком, індексом маси тіла, расовою/етнічною приналежністю, освітою, страхуванням, графіком роботи, сезоном, тривалістю сну, середньою точкою сну, індексом регулярності сну та денним освітленням вплив світла перед сном залишався значною мірою пов’язаним з розвитком гестаційного цукрового діабету.

Результати дослідження показали, що жінки, у яких розвинувся гестаційний цукровий діабет, зазнавали більшого впливу світла за 3 год до сну.

Дані показують, що освітлення спричиняє гіперактивність симпатичної нервової системи, що може призвести до розвитку серцево-судинних та метаболічних захворювань, включно з абдомінальним ожирінням, розвитком резистентності до інсуліну, підвищенням артеріального тиску та дисбалансом ліпідів.

Базуючись на результатах дослідження, учені рекомендують вагітним приглушити світло вдома та вимкнути або принаймні затемнити екрани (комп’ютерні монітори та смартфони) за кілька годин до сну. Також дослідники радять використовувати опцію нічного освітлення та вимкнути синє світло у смартфонах. Зменшення маси тіла та фізичні вправи також знижують ризик розвитку гестаційного цукрового діабету.

За матеріалами www.northwestern.edu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті