Найцікавіші дослідження, представлені на Міжнародній конференції з інсульту у США 2023 р.

03 Травня 2023 4:34 Поділитися

Нещодавно у США відбулася чергова Міжнародна конференція з інсульту, на якій було представлено результати багатьох цікавих досліджень, які можуть вплинути на підходи до лікування пацієнтів із серцево-судинною патологією. Розглянемо деякі з найцікавіших досліджень.

Тромбектомія при інсульті

Тромбектомія — це хірургічна операція з видалення тромбів великих кровоносних судин.

Раніше лікарі неохоче проводили тромбектомію у людей з тяжкими інсультами у зв’язку з підвищеним ризиком розвитку кровотечі. Але у лютому 2023 р. було представлено результати дослідження, яке було передчасно припинено, оскільки тромбектомія продемонструвала кращі результати за стандарт лікування.

У обох дослідженнях було відмічено значну перевагу тромбектомії з точки зору модифікованої шкали Ренкіна, а також не виявлено різниці щодо частоти крововиливу в мозок. Це означає, що тромбектомія є ефективною протягом 24 год у великої кількості пацієнтів з ішемічним інсультом.

Тенектеплаза чи альтеплаза?

Наступне дослідження було присвячено порівнянню тенектеплази та альтеплази. У ньому 1031 пацієнта рандомізували на дві групи: перша отримувала тенектеплазу, а друга — альтеплазу. Результати показали дуже хороше відновлення після інсульту в обох групах, також не було різниці щодо ризику розвитку ускладнень у вигляді кровотечі.

Статини при інсульті

У дослідженні брали участь майже 60 тис. пацієнтів, 27% з яких не отримували статини протягом 90 днів після інсульту.

Через 1 рік і через 12 років смертність була значно вищою серед осіб, які не отримували статини. Частота розвитку повторного ішемічного інсульту та серцево-судинних хвороб також була значно більшою. Це дуже вагомий аргумент для призначення статинів після ішемічного інсульту не тільки пацієнтам з підвищеним рівнем холестерину, а й людям з нормальними його показниками.

КТ-ангіографія серця

У дослідженні було розглянуто 370 пацієнтів з гострим ішемічним інсультом на ранній стадії, яким провели КТ-ангіографію серця. Дослідники виявили тромби в лівому передсерді або в лівому шлуночку приблизно у 12% цих осіб, також відмічалося підвищення рівня виявлення у людей фібриляції передсердь.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті