Програма реімбурсації: хід реалізації за перші 4 міс 2023 р.

Програма реімбурсації в Україні продовжує успішно реалізовуватися. Навіть в умовах війни вона не припиняла функціонування, а, навпаки, розвивалася. У 2022 р. до програми додано 2 нові препарати із комбінацією діючих речовин для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, а також 2 препарати для лікування в амбулаторних умовах хвороби Паркінсона. У 2023 р. вона продовжила розширюватися: на початку року до неї включено 6 лікарських засобів для осіб у посттрансплантаційний період. При цьому нинішнього року заплановано подальший її розвиток. У даній публікації наведено ключові показники реалізації програми реімбурсації за підсумками 4 міс 2023 р. Аналіз проведено для Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, затвердженого наказом МОЗ України від 21.02.2023 р. № 351. При підготовці матеріалу використано дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research» та дані Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОГРАМИ РЕІМБУРСАЦІЇ

З розширенням програми збільшується й кількість аптечних закладів, які беруть у ній участь. До війни число аптечних закладів, які відпускають ліки в рамках програми, постійно зростало і на початку 2022 р. сягнуло майже 12,5 тис. аптек та аптечних пунктів. Втім, з початком вій­ни кількість аптек в Україні суттєво скоротилася і наразі становить близько 17 тис. аптек та аптечних пунктів, тоді як до війни їх кількість налічувала майже 21 тис. Відповідно зменшилася і кількість аптек, що беруть участь у програмі реімбурсації. За даними НСЗУ, наразі укладено договори із 1200 аптечними закладами, які володіють 13 тис. аптек та аптечних пунктів, з яких майже 9,4 тис. аптек відпускали ліки в рамках програми реімбурсації протягом останнього тижня.

Щодо обсягів продажу ліків, включених до програми реімбурсації, то за підсумками 4 міс 2023 р. загальні обсяги їх споживання у грошовому вираженні майже не змінилися порівняно з аналогічним періодом 2022 р., а у натуральному — зменшилися на 13% (рис. 1). Для порівняння загальні показники розвитку аптечного ринку лікарських засобів за цей же період становлять +10% та –16,5% відповідно.

Рис. 1. Обсяги аптечного продажу лікарських засобів, включених до програми реімбурсації, у грошовому та натуральному вираженні в розрізі препаратів, вартість яких відшкодовується та не відшкодовується державою, за 4 міс 2022 та 2023 р.

У досліджуваний період зросла частка аптечного продажу ліків, вартість яких підлягає відшкодуванню. За підсумками 4 міс 2023 р., їх частка становила 68% у грошовому та 79% у натуральному вираженні (див. рис. 1).

У розрізі препаратів зарубіжного та вітчизняного виробництва варто відзначити, що в основному зарубіжні препарати постраждали менше, ніж вітчизняні, та демонструють нижчі темпи зменшення обсягів аптечного продажу, ніж віт­чизняні в натуральному вираженні (рис. 2). А у грошовому вираженні зарубіжні препарати демонструють зростання. Також слід відзначити, що менше постраждали препарати, включені до реєстру відшкодування.

Рис. 2. Обсяги аптечного продажу лікарських засобів, включених до програми реімбурсації, вітчизняного та зарубіжного виробництва у грошовому та натуральному вираженні в розрізі препаратів, вартість яких відшкодовується та не відшкодовується державою, за  4 міс 2022 та 2023 р.

Часткове співвідношення обсягів аптечного продажу ліків, включених до програми реімбурсації, у розрізі нозологій суттєво не змінилося за підсумками 4 міс 2023 р. порівняно з аналогічним періодом 2022 р. (рис. 3). Втім, фіксується зростання частки препаратів для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, що пов’язано із додаванням до програми реімбурсації наприкінці 2022 р. двох комбінованих препаратів.

Рис. 3. Структура споживання лікарських засобів, включених до програми реімбурсації, в розрізі нозологій у грошовому та натуральному вираженні за 4 міс 2022 та 2023 р.

Загалом за підсумками 4 міс 2023 р. у натуральному вираженні 75% спожитих упаковок припадає на препарати для лікування серцево-судинних захворювань. У той же час у грошовому вираженні їх частка становить 41%. Для препаратів інсуліну частка в натуральному вираженні — 3%, а у грошовому — 21%. Частка споживання препаратів для лікування цукрового діабету ІІ типу становить 13% у натуральному і 12% у грошовому вираженні. Для препаратів, що застосовуються у лікуванні хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, ці показники становлять 5 та 17%, для лікування розладів поведінки та психіки й епілепсії — 4 і 7% відповідно. Частка препаратів для лікування нецукрового діабету, хвороби Паркінсона та препаратів, що застосовуються у посттрансплантаційний період, не значна.

РЕЦЕПТИ ТА ВІДШКОДУВАННЯ

Розглядаючи динаміку кількості виписаних та погашених рецептів за програмою реімбурсації, можна відзначити, що у перші місяці повномасштабного вторгнення кількість виписаних та погашених рецептів суттєво зменшилася, однак у подальшому швидко відновилася до довоєнних показників та продовжує знаходитися на тому ж рівні (рис. 4). У середньому у перші 4 міс 2023 р. лікарі виписують 1,15 млн електронних рецептів на місяць, з яких 956 тис. погашаються в аптеках.

Рис. 4. Динаміка кількості виписаних та погашених рецептів за програмою реімбурсації з січня 2022 до квітня 2023 р. за даними НСЗУ

З початку війни та запровадження воєнного стану реалізація програми швидко була адаптована до нових реалій, зокрема, дозволено відпуск препаратів не лише за електрон­ними, а й за паперовими рецептами. Такий крок значно підвищив доступ пацієнтів до ліків. Проте частка паперових рецептів у загальній структурі виписування не значна.

Загалом, за даними НСЗУ, за час реалізації програми погашено понад 56 млн рецептів, понад 4 млн унікальних пацієнтів скористалися програмою.

Стосовно відшкодування вартості відпущених ліків варто зазначити, що у 2022 р. НСЗУ компенсувала аптечним закладам майже 2,4 млрд грн (рис. 5), з яких майже 1,6 млрд — за препарати інсуліну. При цьому з початку вій­ни щомісячні обсяги компенсованих коштів дещо зменшилися порівняно із довоєнним періодом, однак у 2023 р. цей показник підвищився та вийшов на довоєнний рівень. Одними з причин цього є значна інфляція та підвищення цін на лікарські засоби.

Рис. 5. Помісячна динаміка обсягів компенсованих аптекам кош­тів за відпущені в рамках програми реімбурсації препарати, за даними НСЗУ

ПОДАЛЬШИЙ РОЗВИТОК ТА ПЛАНИ

У 2023 р. на реалізацію програми реімбурсації в бюд­жеті передбачено 4,7 млрд грн. За перші 3 міс реалізації програми у 2023 р. аптекам компенсовано майже 885 млн грн.

Як вже зазначалося, попри війну програма реімбурсації продовжує розвиватися, з лютого 2023 р. до програми реімбурсації включено лікарські засоби для осіб у посттранс­плантаційний період. Перелік препаратів за цією нозологією містить 6 міжнародних непатентованих найменувань (МНН) ліків — азатіоприн, циклоспорин, такролімус, мікофенолова кислота та її солі, еверолімус та валганцикловір.

Щодо подальшого розвитку програми, то Програмою медичних гарантій передбачено включення до програми реімбурсації із серпня 2023 р. лікарських засобів для лікування болю та надання паліативної допомоги, зокрема препаратів морфіну та фентанілу, а також тест-смужок для визначення рівня глюкози у крові для індивідуального глюкометра.

Денис Кірсанов
*Дані за першу половину квітня 2023 р.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті