У Великобританії пацієнтам з інсультом запропонують генетичний тест

22 Травня 2023 2:38 Поділитися

Національний інститут здоров’я та якості медичної допомоги Великобританії (National Institute for Health and Clinical Excellence — NICE) 19 травня опублікував проєкт рекомендацій щодо лабораторного тестування генотипу перед призначенням препарату клопідогрелю.

Пацієнти, які перенесли ішемічний інсульт або транзиторну ішемічну атаку (ТІА), повинні пройти генетичний тест, щоб з’ясувати, чи можна їх лікувати препаратом, який знижує ризик подальших інсультів, повідомляє NICE. Наразі NICE рекомендує використовувати клопідогрель як варіант для лікування осіб із ризиком повторного інсульту, але це лікування не підходить для тих, хто має певні варіації гена CYP2C19, оскільки вони не можуть перетворити препарат на активну форму.

У Великобританії щороку реєструється близько 100 тис. інсультів, з яких близько 43 тис. — повторні. Щороку у 46 тис. осіб у Великій Британії вперше діагностують ТІА — попередження про ризик інсульту.

На даний момент не проводиться жодного тестування, щоб з’ясувати, хто підходить для лікування клопідогрелем. За оцінками, 32% осіб у Великобританії мають принаймні один із певних варіантів гена CYP2C19. Вони частіше відмічаються у людей азіатського походження, але можуть бути виявлені за будь-якої етнічної приналежності. Докази свідчать про те, що особи з цими варіантами гена мають приблизно на 46% вищий ризик повторного інсульту під час прийому клопідогрелю порівняно з такими без них.

Лабораторне тестування, за оцінками, коштує близько 139 фунтів стерлінгів за тест. Як альтернативу можна також використати тест Genomadix Cube, який коштує 197 фунтів стерлінгів. Якщо тест встановить наявність одного з варіантів гена CYP2C19, пацієнт отримає інший препарат, який буде більш ефективним для запобігання утворенню тромбів у майбутньому.

Розпочато консультацію щодо проєкту рекомендацій, яка триватиме через nice.org.uk до 8 червня 2023 р.

Субстратами CYP2C19 також є трициклічні антидепресанти амітриптилін, кломіпрамін, доксепін та іміпрамін, селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну циталопрам і сертралін, протигрибковий засіб вориконазол. За даними одного з досліджень, у Європі частота алелю зазначеного гена із втратою функції (CYP2C19*2) була найвищою на Кіпрі (21%) та Мальті (20%), а найнижчою — в Чехії (8%). Крім того, частота була високою в осіб ромської національності (20,8%). Загалом CYP2C19*2 дещо більш поширений у країнах Північної та Західної Європи, таких як Фінляндія (17,5%), Фарерські острови (18,8%) і Франція (17,7%), порівняно з країнами на узбережжі Середземного моря, включаючи Італію (11,8%) і Туреччину (11,3%) (Petrović J. et al., 2020). Україна, за цими оцінками, має середню поширеність даного генетичного варіанту — 13%, подібно до Великобританії — 13,4%.

За матеріалами www.nice.org.uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті