Дослідження ІІІ фази гідрокортизону при позалікарняній пневмонії

31 Травня 2023 11:21 Поділитися

Рекомендації з лікування позалікарняної пневмонії (ПП) зосереджені насамперед на виборі антибіотикотерапії, але пандемія COVID-19 та позитивний досвід застосування глюкокортикоїдів, підтверджений результатами клінічних досліджень, викликали підвищений інтерес до їх ролі при ПП іншої етіології.

Виявляється, що роль глюкокортикоїдів як допоміжної терапії ПП була окреслена ще у 2019 р. в рекомендаціях Американського торакального товариства (American Thoracic Society) та Товариства інфекціоністів Америки (Infectious Diseases Society of America). Згідно з ними глюкокортикоїди не рекомендовані для більшості пацієнтів із ПП, але можуть бути корисними для дорослих із рефрактерним септичним шоком, стійким до інфузійної та вазопресорної підтримки.

Наразі експерти, автори вищезазначених рекомендацій, члени групи «Клінічні дослідження в інтенсивній терапії та при сепсисі» (Clinical Research in Intensive Care and Sepsis CRICS-TRIGGERSEP), провели багатоцентрове подвійне сліпе рандомізоване контрольоване дослідження ІІІ фази гідрокортизону при ПП. Його результати опубліковано в «The New England Journal of Medicine» (Dequin P.-F. et al., 2023).

Учасниками дослідження стали 800 пацієнтів з тяжкою ПП (проаналізовано дані 795 хворих), рандомізованих для отримання гідрокортизону (200 мг на добу протягом 4–7 днів) внутрішньовенно, з наступним зниженням доз протягом 8–14 днів) або плацебо. Усі пацієнти отримували стандартну терапію, включаючи антибіотики. Первинним результатом була смерть протягом 28 днів спостереження.

До 28-го дня смерть настала у 25 із 400 пацієнтів (6,2%) у групі гідрокортизону та у 47 із 395 пацієнтів (11,9%) у групі плацебо (р=0,006). Серед пацієнтів, яким не проводили штучну вентиляцію легень (ШВЛ) на початковому етапі, ендотрахеальна інтубація була виконана у 40 із 222 (18,0%) у групі гідрокортизону та у 65 із 220 (29,5%) у групі плацебо (коефіцієнт ризику 0,59). Частота внутрішньолікарняних інфекцій і шлунково-кишкових кровотеч була подібною в обох групах; пацієнти в групі гідрокортизону отримували вищі добові дози інсуліну протягом першого тижня лікування.

За висновками авторів, серед пацієнтів із тяжкою ПП, які лікувалися у відділенні інтенсивної терапії, ті, хто отримував гідрокортизон, мали нижчий ризик смерті на 28-й день, ніж ті, хто отримував плацебо.

За матеріалами www.nejm.org; www.crics-triggersep.org; www.nejm.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті