Вживання вітамінів не має сенсу для здоров’я?

23 Червня 2023 3:37 Поділитися

Продаж вітамінів, що належать до ОТС-препаратів, у США становить понад 30 млрд дол. США на рік. Для існування такого ринку повинні бути досить переконливі докази того, що вітаміни покращують здоров’я, чи не так?

«U.S. Preventive Services Task Force» (USPSTF) доручили дослідникам оновити дані щодо вітамінних добавок з урахуванням двох важливих показників: ризику розвитку раку та смерті від серцево-судинних захворювань. Чому саме вітаміни? Люди з дефіцитом вітамінів піддаються вищому ризику розвитку цих хвороб.

Навіть особи з низьким рівнем певних вітамінів, які не входять до діапазону дефіциту, мають вищий ризик розвитку раку та серцево-судинних захворювань. Зрозуміло, що якщо низькі рівні пов’язані з поганими результатами, а добавки перешкоджають зниженню рівня вітамінів, то вони можуть покращити ці результати.

Дослідники визначили 87 рандомізованих контрольованих досліджень за участю дорослих, де оцінювали принаймні один вітамін або полівітамінний комплекс.

Дослідження полівітамінів показало їх здатність до відносного зниження захворюваності на рак на 7%. В абсолютному вираженні полівітаміни знизили захворюваність на рак приблизно на 0,2%. Це означає, що потрібно лікувати 500 людей полівітамінами, щоб уникнути 1 випадку раку.

Жоден аналіз окремих вітамінів — бета-каротину, вітамінів А, Е та D і добавок кальцію — не продемонстрував значної користі щодо запобігання розвитку серцево-судинних захворювань або раку.

Автори також проаналізували побічні ефекти застосування вітамінів. Важливі висновки для аналізу шкоди включали докази того, що надмірне споживання вітаміну А може підвищити ризик переломів, вітаміну Е — геморагічного інсульту, а вітаміну С або кальцію — утворення каменів у нирках.

Але все ж таки щоденне вживання вітамінів не принесе великої шкоди. Воно все ж є актом догляду за собою та зобов’язанням намагатися бути здоровими. Коротка мить позитиву вранці може і не знизить ризик серцевого нападу чи розвитку раку, але все ж може принести користь.

За матеріалами www.jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті