Синергізм препаратів — один зі шляхів у боротьбі із стійкими патогенами

13 Липня 2023 1:02 Поділитися

Грибкові захворювання виявляють у понад 1 млрд людей у ​​всьому світі. Вони є причиною 1,5 млн випадків смерті на рік (Bastos R.W. et al., 2023). Повідомляється про зростаючу кількість нових випадків виявлення грибів із резистентністю до стандартних протигрибкових препаратів (Фуцис, метронідазол, клотримазол, біфоназол, капсофунгін, ністатин, амфотерицин). Зокрема, гриб Candida auris вже визнано серйозною загрозою для здоров’я людства через його широку вроджену та набуту стійкість до сучасної антимікотичної терапії (Sanyaolu A. et al., 2022). У зв’язку з розвитком підвищеної резистентності збудників до ліків, складними діагностичними критеріями та обмеженими сучасними терапевтичними можливостями вчені всього світу займаються пошуком вирішення цієї проблеми.

Стійкість до ліків виникає, коли мікроорганізм (гриб, бактерія або вірус) знаходить спосіб вижити і продовжувати розмножуватися навіть за наявності препарату, який повинен пригнічувати його ріст. Тому бразильські дослідники припустили, що кілька препаратів із різними механізмами дії зможуть швидше інактивувати стійкий патоген. Таким чином, у ході досліджень вдалося довести, що новий препарат брилацидин може вбивати стійкі до ліків штами грибів у поєднанні з двома класами вже відомих протигрибкових засобів (каспофунгін або вориконазол) (Bastos R.W. et al., 2023). Мова йде про гриби Aspergillus fumigatus, які викликають інвазивний легеневий аспергільоз — поширену інфекцію у відділеннях інтенсивної терапії, смертність від якої становить 60–90% (Hoenigl M. et al., 2022). Зокрема, протигрибковий препарат каспофунгін пригнічує синтез клітинної стінки гриба, пов’язаної з цілісністю структури, що оточує плазматичну мембрану. Але він не знищує A. furmigatus, а лише перешкоджає його розмноженню. Як свідчить дослідження, при поєднанні з брилацидином — міметиком дефенсину, що діє як руйнівник бактеріальної клітинної мембрани, підвищується як мукостатична, так і мукоцидна дія щодо A. fumigatus. Також вчені заявили, що ця комбінація виявила ефективність проти штаму грибів Mucorales, які викликають деформації обличчя (виявляють в основному в Індії та Пакистані).

Вчені наголошують на широких перспективах використання комбінацій брилацидину в боротьбі з іншими мультирезистентними штамами патогенів, та потребі в подальших клінічних дослідженнях цих препаратів (Bastos R.W. et al., 2023).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті