У Польщі змінено вимоги щодо виписування рецептів на наркотичні та психотропні засоби

01 Серпня 2023 3:52 Поділитися

2 серпня у Польщі набувають чинності норми, які обмежують дистанційну видачу рецептів на наркотичні та психотропні засоби. Після декількох місяців обговорення Міністерство охорони здоров’я видало відповідний наказ*.

Обов’язкова перевірка

Тепер кожного разу перед тим, як виписати рецепт на наркотичні чи психотропні засоби, лікар під час огляду буде зобов’язаний перевірити минулі та діючі призначення. Тому він може попросити пацієнта поділитися історією рецептів.

Виписуванню рецепта має передувати обстеження — очне чи у формі телеконсультації. Якщо останній огляд, пов’язаний з виписуванням рецепта на зазначені препарати, відбувся менше ніж за 3 міс, в рамках продовження лікування лікар може виписати рецепт без огляду.

Чи потрібно авторизовувати кожного лікаря

Лікар у системі первинної медичної допомоги (podstawowej opieki zdrowotnej — POZ), з яким підписаний договір про обслуговування, має доступ до інформації про історію лікування свого пацієнта. Але якщо наркотичний та психотропний засіб виписуватиме інший лікар замість обраного пацієнтом, він зобов’язаний перевірити призначення, і у нього є така можливість, якщо він працює в тому ж самому закладі POZ. При цьому сімейний лікар не зобов’язаний повторювати призначення лікаря-спеціаліста, який вперше призначив названі засоби та має право оцінити, чи потрібні ліки та які саме.

У той же час лікар-спеціаліст бачить лише електронні рецепти, які виписав він сам. Тому щоб перевірити ліки, які призначено пацієнтові, він повинен попросити поділитися з ним цією інформацією. Ініціювати доступ лікаря до рецептів можна через інтернет-акаунт пацієнта (Internetowe Konto Pacjenta — IKP) за допомогою додатка myIKP або коду, який пацієнт отримає через SMS на свій телефон.

Ознайомлюватися з призначеннями лікар може не лише в електронному вигляді, але й у співбесіді з пацієнтом. Факт такої перевірки лікар повинен зафіксувати в медичній карті пацієнта разом із інформацією про поточні показання. Контроль за оформленням медичної документації після консультації пацієнта при відпуску наркотичних засобів і психотропних засобів здійснюватиметься на постійній основі Національним фондом здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia).

*Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12 lipca 2023 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków odurzających, substancji psychotropowych, prekursorów kategorii 1 i preparatów zawierających te środki lub substancje (Dz.U. 2023 poz. 136).

За матеріалами www.cez.gov.pl; pacjent.gov.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті