Доступні ліки 2023 р.: затверджено Переліки ліків та медичних виробів, які підлягають реімбурсації

Наказом МОЗ України від 21.08.2023 р. № 1495 затверджено Перелік лікарських засобів і Перелік медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 10 серпня 2023 р. Перелік лікарських засобів набув чинності 31 серпня 2023 р., а Перелік медичних виробів набуде чинності з 1 жовт­ня 2023 р.

Після цього втратить чинність наказ МОЗ України від 21.02.2023 р. № 351, яким затверджено поточний Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 14 лютого 2023 р.

Перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, складається з переліків:

1) лікарських засобів, що застосовуються при:

  • серцево-судинних захворюваннях;
  • цукровому діабеті;
  • нецукровому діабеті;
  • хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів;
  • розладах психіки та поведінки, епілепсії;
  • хворобі Паркінсона;
  • потребі в імуносупресії.

Їх кількість налічує 411, з них 139 відшкодовуються повністю;

2) препаратів інсуліну — 72 позиції, з яких 45 відшкодовуються повністю;

3) комбінованих лікарських засобів, що застосовуються при хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів, — 9 позицій, з яких 8 відшкодовуються повністю.

Перелік медичних виробів містить 23 позиції, з яких 2 відшкодовуються повністю.

Нагадуємо, що реалізація лікарських засобів, які підлягають реімбурсації та закуплені до дати затвердження МОЗ оновленого Переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, здійснюється за цінами та у порядку, що застосовувалися до дати затвердження МОЗ оновленого Переліку, протягом 30 календарних днів з дати початку їх дії. Тобто до 30 вересня 2023 р. застосовуються ціни, затверджені наказом МОЗ України від 21.02.2023 р. № 351.

Однак оскільки програма реімбурсації медичних виробів запроваджується вперше, то такий перехідний період для них не передбачено. Відповідно, ціни на медичні вироби, які підлягають реімбурсації, вже з 1 жовтня мають відповідати цінам, зазначеним в Переліку медичних виробів.

Також Перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, вперше містить знеболювальні препарати для паліативних пацієнтів. Так, реімбурсації підлягають 6 препаратів морфіну в таблетках, з яких 4 безоплатні та 2 — з доплатою.

Зазначимо, що п. 51 наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, Порядку відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків» передбачено, що на період дії воєнного стану на території України:

  • на лікарські засоби і медичні вироби, які підлягають реімбурсації, за умови відсутності технічної можливості виписування рецепта, сформованого в системі у встановленому порядку (далі — електронний рецепт), виписується паперовий рецепт;
  • у разі відпуску лікарського засобу або медичного виробу, який підлягає реімбурсації, за паперовим рецептом аптечний заклад обліковує його в паперовій формі та включає до зведеного звіту, який подається до Національної служби здоров’я України 1 та 14 числа кожного місяця.

Звертаємо увагу, хід реалізації та подальший розвиток програми реімбурсації буде докладно розглядатися в ході конференції «Фармбюджет 2024». Детальніше з тематикою заходу та персоналіями ключових спікерів можна ознайомитися за посиланням.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Наталя 23.08.2023 1:52
Вже ж відмінили паперові рецепти на реімбурсацію , тільки теріторіі бойових дій залишили
Екатерина Горбунова 23.08.2023 3:39
Пані Наталіє, відповідно до пункту 5-1 наказу МОЗ від 19.07.2005 р. № 360 встановлено, що "на період дії воєнного стану на території України: 1) на лікарські засоби і медичні вироби, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (далі - лікарські засоби і медичні вироби, які підлягають реімбурсації), за умови відсутності технічної можливості виписування рецепта сформованого в системі у встановленому порядку (далі - електронний рецепт) виписується паперовий рецепт; 2) у разі відпуску лікарського засобу або медичного виробу, який підлягає реімбурсації, за паперовим рецептом аптечний заклад обліковує його в паперовій формі та включає до зведеного звіту, який подається до Національної служби здоров’я України 01 та 14 числа кожного місяця;".
Лариса 23.08.2023 9:22
Кому в найменуваннях немає препарату Еутірокс,він життєвонеобхідний,теж могли б включити в список Доступні ліки
Наталя 24.08.2023 2:05
постанові Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 854: 1) пункт 21 постанови викласти в такій редакції: «21. Установити, що у період воєнного стану на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією, які включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, у разі відсутності технічної можливості виписування електронних рецептів на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, виписування рецептів може здійснюватися в паперовій формі відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я від 19 липня 2005 р. № 360. Погашення таких рецептів здійснюється аптечними закладами, які розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, які включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Вимоги Порядку реімбурсації лікарських засобів, затвердженого пунктом 1 цієї постанови, щодо електронних рецептів для лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, не застосовуються.»;
Вікторія 10.09.2023 4:07
де можна ознайомитись з ПОВНИМ перелікам ліків?? (411 штук)??
Лариса Валентинівна 24.09.2023 11:11
Інвалід другої групи опорно-рухового апарата + спондилиоз, грижи,протрузіі хребта Ліками безкоштовно забеспечуется ?
Наталія 11.11.2023 9:32
Гідроксисечовина входить до переліку

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті