Динаміка роздрібного фармринку — UDT 25/08/23

25 Серпня 2023 5:59 Поділитися
Продовжуємо знайомити читачів з розвитком роздрібного фармацевтичного ринку України. Останніми тижнями ринок демонструє різноспрямовану динаміку. Однак база порівняння за минулий рік поступово зростає, тож можна спрогнозувати, що найближчим часом темпи зростання ринку сповільнюватимуться. Наразі ринок демонструє зростання переважно за рахунок перерозподілу споживання у бік більш дорогих препаратів та підвищення споживання в упаковках. Однак поденна динаміка свідчить про те, що обсяги аптечного продажу в упаковках вже наближаються до минулорічних показників. Також позитивно на розвиток ринку впливає виведення на ринок нових брендів. У той же час вплив інфляції знижується. У цьому дослідженні представлена динаміка роздрібного ринку лікарських засобів в умовах війни. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

Останніми тижнями фіксувалося прискорення темпів збільшення обсягів аптечного продажу. Аналізуючи динаміку останніх місяців, можна відзначити довготривалий тренд до сповільнення темпів зростання. На 33-му тижні 2023 р. темпи зростання становили 34% в грошовому та 12% в натуральному вираженні (рис. 1). У цей же період минулого року обсяги продажу демонстрували тенденцію до збільшення, тож темпи зростання ринку сповільнюватимуться і в подальшому.

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го тижня 2022 до 33-го тижня 2023 р.

 

Динаміка на денній основі свідчить про відносну стабільність обсягів продажу та темпів зростання як у грошовому, так і в натуральному вираженні (рис. 2).

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1.02.2022 до 22.08.2023 р.

Серед груп АТС- класифікації 2-го рівня фіксується значне зростання частки анальгетиків у загальних обсягах аптечного продажу ліків. Також поступово зростає частка антидіабетичних препаратів (рис. 3).

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-6)* у грошовому і натуральному вираженні з 1.02.2022 до 22.08.2023 р.

Аналіз динаміки цін на топ-10 товарних позицій лікарських засобів (SKU) за обсягами роздрібного продажу у 2023 р. свідчить про відсутність різкого зростання цін, проте на окремі препарати ціни помірно підвищуються. Але є й препарати, ціни яких навпаки знижуються. Загалом середній показник зростання цін серед топ-10 SKU станом на 22.08.2023 р. становить 5% порівняно із цінами на початку року (рис. 4). Індекс інфляції, що відображає зміну обсягів продажу лікарських засобів за рахунок зміни ціни, також знижується, і на 33-му тижні становить 12% за даними компанії «Proxima Research» (рис. 5).

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1.02.2022 до 22.08.2023 р.
Рис. 5. Динаміка індексу інфляції на лікарські засоби з 1-го тижня 2022 до 33-го тижня 2023 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2023 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті