Паліативні хворі зможуть отримати знеболювальні ліки за е-рецептом у межах програми реімбурсації

31 Серпня 2023 4:32 Поділитися

31 серпня набув чинності оновлений Реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації (далі — Реєстр реімбурсації). Цього разу до переліку додали знеболювальні препарати для паліативних пацієнтів, а також тест-смужки для вимірювання рівня глюкози в крові.

Уже з вересня паліативні пацієнти, які потребують знеболення, зможуть  отримати ліки за електронним (е-)рецептом від сімейного лікаря, а з жовтня пацієнти з цукровим діабетом І типу почнуть отримувати тест-смужки за програмою реімбурсації.

До програми реімбурсації увійшли 6 препаратів морфіну в таблетках, з яких 4 безоплатні та 2 — з доплатою. Пацієнти зможуть отримати їх за е-рецептом в аптеках, які співпрацюють з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Для того щоб отримати знеболювальні, необхідно здійснити наступні дії:

  1. Звернутися до сімейного або лікуючого лікаря.

Пацієнтам з онкопатологією потрібно звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. За наявності паліативного статусу лікар встановить діагноз «хронічний біль» та сформує е-рецепт в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Пацієнтам із психічними розладами потрібно звернутися до лікаря-психіатра. За наявності паліативного статусу лікар встановить діагноз «хронічний біль» та створить е-рецепт.

Усім іншим пацієнтам необхідно звернутися за направленням сімейного лікаря до лікаря-спеціаліста. За наявності паліативного статусу лікар встановить діагноз «хронічний біль» та призначить пацієнту знеболювальні засоби. Далі пацієнту необхідно звернутися до сімейного лікаря, який створить е-рецепт на ліки.

  1. Як і зазвичай, після формування рецепта пацієнт отримає смс-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення. Для тих пацієнтів, які зареєструвалися в ЕСОЗ не за номером телефона, а за документами, лікар надрукує інформаційну довідку, яка міститиме всю необхідну інформацію про рецепт.
  2. Надалі пацієнт звертається до аптеки, яка має договір з НСЗУ, з е-рецептом. Для погашення рецепта достатньо назвати фармацевту його номер та код погашення або надати інформаційну довідку.
  3. Пацієнт в аптеці обирає серед наявних препаратів необхідну торгову назву та отримує знеболювальні ліки безоплатно або з частковою доплатою.

«Знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів необхідні людям з тяжкими, часто невиліковними захворюваннями. Наприклад, онкопатологія у ІІІ–ІV стадії, ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз у пізній стадії, серцево-судинні, неврологічні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання. Отримати знеболювальні можуть пацієнти, які мають встановлені основний діагноз, паліативний статус та хронічний біль», — йдеться в повідомленні.

Загалом оновлений Реєстр реімбурсації містить 515 торгових назв препаратів і медичних виробів. Їх вартість частково або повністю відшкодовує НСЗУ.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ирина 01.09.2023 9:08
Тренба додати до допису - що не в кожній аптеці, яка працює на програмою МГ, можуть покупати знеболювальні ліки, а тільки там, де є відповідна Ліцензія. Тобто повинні співпасти 2 фактори: Наявність Ліцензії та Наявність договору з НСЗУ.
Ирина 01.09.2023 9:09
Тренба додати до допису - що не в кожній аптеці, яка працює за програмою МГ, можуть покупати/отримувати знеболювальні ліки, а тільки там, де ще й є відповідна Ліцензія. Тобто повинні співпасти 2 фактори: Наявність Ліцензії та Наявність договору з НСЗУ.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті