Вакцина проти грипу ВАКСІГРИП® ТЕТРА від «Санофі» вже доступна в Україні в сезоні 2023/2024 рр.

12 Жовтня 2023 2:36 Поділитися
Грип — гостре заразне інфекційне респіраторне вірусне захворювання з ризиком розвитку тяжких ускладнень та смерті, що зумовлює щорічні епідемії, іноді пандемії. Більшість людей одужують від грипу протягом тижня без медичного втручання, однак хвороба створює серйозні ризики для вразливих груп, що призводить до широкого спектра тяжкості захворювання і може спровокувати тяжкі ускладнення, зокрема з летальними випадками (www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/facts/factsheet). Грип може посилити тяжкість перебігу низки попередньо існуючих хронічних розладів дихальної системи, зокрема астми та хронічного обструктивного захворювання легень (Macias A.E. et al., 2021), у людей похилого віку підвищити ризик розвитку серцево-судинних ускладнень (Warren-Gash C. et al., 2018), у дітей віком до 14 років — призводити до пневмоній (Kubale J. et al., 2021), у осіб, хворих на цукровий діабет — до позапланових госпіталізацій (Bouter K.P. et al., 1991). Так, у світі реєструється до 3–5 млн тяжких випадків та 290 000–650 000 смертей від респіраторних захворювань. Слід зазначити, що смертність, пов’язана з грипом, перш за все стосується осіб віком 65 років і старше в розвинених країнах, а під час епідемій високий рівень невиходу на роботу підриває продуктивність праці, у той час як медичні заклади стикаються з величезним перевантаженням (www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal); www.cdc.gov/flu/about/burden/faq.htm, станом на вересень 2023 р.).

В Україні, за даними Центру громадського здоров’я України, протягом попереднього сезону грипу із 3 жовтня 2022 р. до 16 квітня 2023 р. на ГРВІ перехворіли 3 419 095 осіб. Зареєстровано 22 летальні випадки внаслідок грипу, що підтверджено методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), на відміну від сезону 2021–2022 рр., коли не зафіксовано таких випадків.

Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, доцент кафедри педіатрії, імунології, інфекційних та рідкісних захворювань у Міжнародному європейському університеті, відзначив:

 — Кожен сезон грипу непередбачуваний щодо його перебігу та наслідків. Єдина константа: люди, які хворіють на грип, наражаються на ускладнення. Особливо це стосується людей з так званої групи ризику — вагітні, люди віком понад 60‒65 років, діти віком до 5 років, люди з серйозними супутніми хронічними патологіями. Саме тому нам потрібно захищати їх пріоритетно — вакцинувати. Хоча й для людей не з групи ризику тяжкого перебігу грипу є чимала вірогідність настання несприятливих подій. Наслідки грипу відчуває і громада загалом. Найновіші дослідження це добре фіксують. Грип — не просто короткочасна респіраторна інфекція, що, як прийнято вважати, минає за декілька днів. За даними досліджень та клінічних випадків відмічено те, що грип здатен погіршувати існуючі хронічні розлади здоров’я, підвищувати ризик розвитку інших інфекцій, спричиняти проблеми із серцем та знижувати здатність до нормальної діяльності. Грип — серйозне захворювання, найефективнішим способом профілактики і запобігання якому лишається вакцинація. Як медичні працівники ми зобов’язані підвищувати обізнаність про серйозність цієї загрози та пропагувати вакцинацію проти грипу як серед здорових дорослих, так і серед вразливих верств населення.

Таким чином, щорічна вакцинація проти грипу — найефективніший спосіб захисту від захворювання та його ускладнень. Щороку можуть з’являтися різні штами грипу, і тому рік від року сезони грипу непередбачувані. Вакцина ВАКСІГРИП® ТЕТРА виробництва «Санофі», яка постачається в Україну, це чотиривалентна вакцина проти грипу, що містить 2 штами вірусу грипу типу А та 2 штами вірусу грипу типу В відповідно до рекомендацій, виданих у лютому 2023 р. Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) (www.who.int/publications/m/item/recommended-composition-of-influenza-virus-vaccines-for-use-in-the-2023-2024-northern-hemisphere-influenza-season) для сезону грипу 2023–2024 рр., і, як повідомила компанія «Санофі», ВАКСІГРИП® ТЕТРА вже доступна в аптеках та приватних клініках України.

Анна Пастушина, керівник департаменту по роботі з вакцинами «Санофі» в Україні:

 — Грип — непередбачуване інфекційне захворювання, ось чому вакцинація така важлива, особливо для осіб з підвищеним ризиком тяжкого перебігу інфекції. За допомогою наших вакцин проти грипу ми прагнемо не лише запобігти грипу, але й захистити якомога більшу кількість людей від його тяжких ускладнень, які можуть призвести до госпіталізації.

Минулого сезону грипу ми відмітили підвищений попит на наші вакцини через високий рівень поширеності грипу після послаблення обмежень по COVID-19. У «Санофі» ми продовжуємо виробляти максимальну кількість вакцин проти грипу, що дозволяє наш глобальний потенціал, орієнтуючись на очікуваний попит. Отже, компанія планує виконати свої зобов’язання щодо постачання вакцини проти грипу в країнах, де проваджує свою діяльність.

Про ВАКСІГРИП® ТЕТРА

Згідно з інструкцією для медичного застосування лікарського засобу вакцина проти грипу ВАКСІГРИП® ТЕТРА виробництва «Санофі» забезпечує активну імунізацію проти 4 штамів вірусу грипу (2 підтипів А та 2 типів В), що в ній містяться. 1 імунізуюча доза вакцини (0,5 мл) містить інактивований спліт-вірус грипу таких штамів*:

  • A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09-подібний (A/Victoria/4897/2022, IVR-238) 15 мкг ГА**
  • A/Darwin/9/2021 (H3N2)-подібний (A/Darwin/9/2021, IVR-228)  15 мкг ГА**
  • B/Phuket/3073/2013-подібний (B/Phuket/3073/2013, дикий тип) 15 мкг ГА**
  • B/Austria/1359417/2021-подібний (B/Michigan/01/2021, дикий тип) 15 мкг ГА**

*Культивовані на курячих ембріонах здорових курей.
**Гемаглютинін.

Вакцина ВАКСІГРИП® ТЕТРА відповідає рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і рішенню Європейського Союзу (ЄС) стосовно складу вакцин проти грипу сезону 2023/2024 рр. для Північної півкулі, та показана для профілактики грипу, спричиненого 2 підтипами вірусу грипу А та 2 типами вірусу грипу В, які містяться в цій вакцині, для:

  • активної імунізації дорослих, зокрема вагітних, а також дітей віком від 6 міс;
  • пасивного захисту немовлят віком до 6 міс, матері яких були щеплені під час вагітності.

Вакцину від грипу ВАКСІГРИП® ТЕТРА слід використовувати відповідно до офіційних рекомендацій. При проведенні імунізації на території України стосовно схем імунізації, протипоказань та взаємодії з іншими медичними препаратами слід керуватися чинними наказами МОЗ України.

Про «Санофі»

«Санофі» — інноваційна глобальна компанія, що працює у сфері охорони здоров’я та об’єднана спільною метою: рухатися вперед до наукових чудес, щоб поліпшувати життя людей. Професійна команда компанії, яка працює в 100 країнах світу, прагне трансформувати парадигму медичної практики, перетворюючи неможливе в можливе, та розробляє медичні рішення, що можуть змінити життя людей, та вакцини, які вже рятують життя мільйонів людей у всьому світі, впроваджуючи практики сталого розвитку та соціальної відповідальності в кожному аспекті нашої діяльності.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами, наданими пресслужбою компанії «Санофі»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті