Корисне «партнерство» вітаміну С та цинку

13 Жовтня 2023 11:30 Поділитися

Застуда та грип викликаються вірусами, які передаються від людини до людини. Особливо вразливими люди стають до патогенів у холодну пору року. Імунна система, намагаючись захистити організм від ймовірної загрози, працює на повну потужність в такий час, тому потребує зміцнення та підтримки, особливо у вже ослаблених або більш сприйнятливих до респіраторних захворювань людей. Зокрема, низка досліджень показують, що вживання добавок вітаміну С і цинку може допомогти зменшити тривалість симптомів респіраторних інфекцій та позитивно вплинути на резистентність організму.

Магічна сила аскорбінової кислоти

Вітамін С (аскорбінова кислота) є антиоксидантним та метаболічним засобом, що регулює окисно-відновні процеси та підвищує адаптаційні можливості організму.

Збалансований рівень аскорбінової кислоти сприяє здоровій функції імунної системи. Коли віруси потрапляють до організму, вітамін С починає активно діяти. Він сприяє синтезу лейкоцитів, нейтралізує вільні радикали та стимулює утворення власних антиоксидантів організму. Таким чином, він підтримує нашу імунну систему і зменшує вираженість оксидативного стресу. Контрольовані дослідження показали, що вітамін С вдвічі скорочує кількість застудних захворювань у фізично активних людей та запобігає застуді за певних умов і в обмежених підгрупах населення. 5 контрольованих досліджень виявили значний ефект вітаміну С проти пневмонії (Hemilä H., 2017). Проте через низьку здатність організму до зберігання аскорбінової кислоти регулярне вживання достатньої її кількості додатково є необхідним для людини.

Потужний захисний ефект цинку

Цинк має важливе значення для підтримання ефективної імунної відповіді, особливо опосередкованої Т-клітинами, а його дефіцит порушує біологічні функції організму, впливаючи на імунну систему та противірусну активність, підвищуючи вразливість до інфекційних захворювань.

Віруси є найпоширенішими причинами застуди, зокрема віруси, які називаються риновірусами. Існує понад 100 штамів риновірусів, і вони дуже добре ростуть у носі та горлі. Вчені виявили, що цинк блокує проникнення риновірусу в клітини (Suara R.O. et al., 2004) та скорочує тривалість та тяжкість перебігу застуди, якщо його вживати протягом перших 24 год від перших проявів захворювання (Hulisz D., 2004). Доведено, що прийом таблеток або сиропу з цинком, починаючи з першого дня застуди, може допомогти швидше подолати респіраторну інфекцію (Marreiro D.N. et al., 2022).

У контексті наведеної інформації варто звернути увагу на комбінації зазначених сполук, що містяться у складі лікарських засобів та дієтичних добавок, які представлені на ринку.  Зокрема, лікарський засіб Аскоцин® містить аскорбінову кислоту та оксид цинку і може бути використаний у складі комплексного лікування при станах та захворюваннях, які зумовлені або супроводжуються їх дефіцитом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА» за матеріалами www.nationalacademies.org, www.usatoday.com, www.medicinenet.com, www.mayoclinichealthsystem.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті