FDA вивчає серйозний ризик онкогенезу при CAR-T-імунотерапії

12 Грудня 2023 12:02 Поділитися

Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) отримало повідомлення про Т-клітинні злоякісні новоутворення, включаючи позитивну щодо химеричних антигенних рецепторів (Chimeric Antigen Receptor — CAR)-лімфому у пацієнтів, які отримували лікування BCMA- або CD19-спрямованою аутологічною імунотерапією CAR-Т-клітинами. Звіти отримані з даних клінічних досліджень та/або постмаркетингових побічних явищ (ПЯ).

FDA визначило, що ризик Т-клітинних злоякісних новоутворень актуальний для всіх наразі схвалених генетично модифікованих аутологічних CAR-T-клітинних імунопрепаратів, спрямованих на агенти дозрівання B-клітин (B-cell maturation agent — BCMA) та рецептори CD19. Т-клітинні злоякісні новоутворення виникали у пацієнтів, які отримували кілька продуктів цього класу. Наразі схвалені наступні (за торговими назвами в алфавітному порядку):

  • Abecma (ідекабтаген виклейцел);
  • Breyanzi (лізокабтаген маралеусел);
  • Carvykti (цилтакабтагеновий аутолейцел);
  • Kymriah (тайзагенлейцел);
  • Tecartus (брексукабтаген аутолейцел);
  • Yescarta (аксикабтаген цилолейцел).

Незважаючи на те що загальні позитивні властивості цих продуктів продовжують переважати їх потенційні ризики, FDA досліджує виявлений ризик злоякісної пухлини Т-клітин із серйозними наслідками, включаючи госпіталізацію та смерть, та оцінює потребу в регуляторних діях.

Як і у випадку з усіма продуктами генної терапії з інтегрованими векторами (лентивірусними або ретровірусними), потенційний ризик розвитку вторинних злоякісних новоутворень зазначений як попередження в інформації про відповідні лікарські засоби. Початкові схвалення цих продуктів включали постмаркетингові вимоги щодо проведення 15-річних довгострокових спостережувальних досліджень безпеки.

Компанії, що представляють BCMA- або CD19-спрямовані аутологічні CAR-Т-імунопрепарати, в основному заявили про впевненість у профілі безпеки своїх препаратів та відсутність даних про причинно-наслідковий зв’язок зі злоякісними новоутвореннями. Про це повідомила «Fierce pharma». Лише деякі з них поінформували про отримання сигналів з безпеки та опрацювання їх із регуляторами. Деякі, зокрема «Legend Biotech», повідомили лише загальновідомі факти про злоякісні новоутворення з Т-клітин у пацієнтів з гемобластозами навіть за відсутності лікування або на фоні хіміотерапії.

Вперше схвалена FDA у жовтні 2017 р., Yescarta нині є найбільш комерційно успішною терапією CAR-T, що принесла 1,13 млрд дол. США за перші 9 міс 2023 р., зазначено у виданні.

За матеріалами www.fda.gov, www.fiercepharma.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті