Фармацевтичне самоврядування: що пропонує урядовий законопроєкт?

На сайті Парламенту оприлюднено текст урядового законопроєкту «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні» (реєстр. № 10372). Він розроблений з метою закріплення на законодавчому рівні статусу самоврядних організацій, їх місця і ролі в системі управління медичними та фармацевтичними професіями. Також він створить законодавчі підстави для делегування лікарям, фармацевтам, сестрам медичним (братам медичним) та іншим медичним працівникам, об’єднаним у самоврядні організації, окремих функцій, які на сьогодні здійснюються органами державної влади. У разі ухвалення проєкту його положення набудуть чинності через рік після завершення воєнного стану.

Законопроєктом пропонується затвердити такі поняття, як «медична та фармацевтична діяльність», «палати медичних та фармацевтичних професій», «професійний збір», «свідоцтво про право на провадження діяльності в сфері охорони здоров’я», «Реєстр людських ресурсів сфери охорони здоров’я» та інше.

Зокрема, згідно з визначенням, поняття «медична та фармацевтична діяльність» — це професійна діяльність представників медичних та фармацевтичних професій, які отримали свідоцтво про право на провадження діяльності у сфері охорони здоров’я, що здійснюється ними з дотриманням галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та етичних норм. Під Реєстром людських ресурсів сфери охорони здоров’я (далі — Реєстр) слід розуміти інформаційно-комунікаційну систему, призначену для зберігання, обліку та використання даних та іншої інформації щодо освіти, персонального складу, кваліфікації представників медичних та фармацевтичних професій.

Відповідно до проєкту організаціями професійного самоврядування медичних та фармацевтичних професій виступатимуть палати:

  • лікарів сімейної медицини;
  • лікарів-спеціалістів;
  • стоматологів;
  • сестер медичних/братів медичних;
  • фармацевтів.

Палата буде неприбутковою юридичною особою, яка організовуватиме свою діяльність на принципах самоврядування. Рішення про її створення ухвалюватиметься на Установчих зборах представників відповідних медичних та фармацевтичних професій.

До палати фармацевтів входитимуть особи, що мають фармацевтичну освіту будь-якого рівня та ступеня (молодший спеціаліст, молодший бакалавр, бакалавр, магістр) та прирівняні до них.

При цьому якщо фармацевтичний працівник матиме більш ніж одну спеціальність у сфері охорони здоров’я, то він самостійно обиратиме палату, до якої входитиме. Він також може бути членом декількох палат.

Палати створюються безстроково, для реалізації завдань палати, проведення організаційної та іншої роботи в її структурі утворюватимуться органи, комісії, відділення, тимчасові спеціальні комісії та інші органи, які передбачені законопроєктом, статутами та іншими актами палат.

Палати виконуватимуть певні функції, зокрема вони:

  • ухвалюватимуть рішення щодо видачі свідоцтва про право на провадження діяльності у сфері охорони здоров’я;
  • братимуть участь у встановленні критеріїв якості, своєчасності та повноти надання медичної допомоги представниками медичних та фармацевтичних професій;
  • розроблятимуть та затверджуватимуть Кодекс етики представників своїх професійних палат;
  • розроблятимуть методичні та рекомендаційні матеріали щодо відповідної діяльності і проводитимуть освітні заходи;
  • погоджуватимуть галузеві стандарти у сфері охорони здоров’я перед їх затвердженням;
  • забезпечуватимуть збір та узагальнення інформації щодо кількісного складу представників медичних та фармацевтичних професій, їх освітнього, професійного рівня, наукових досягнень з метою обґрунтованого планування державного замовлення на підготовку фахівців у сфері охорони здоров’я та інше.

З метою реалізації цих функцій палати видаватимуть акти, які будуть обов’язковими до виконання.

Учасники палати сплачуватимуть професійний збір самостійно або роботодавцем за умови, якщо це передбачено колективним договором або контрактом.

При цьому розмір щорічного професійного збору не зможе перевищувати прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого станом на 1 січня відповідного календарного року (для 2024 р. — 3028 грн).

Перший професійний збір повинен бути сплачений протягом 30 днів з дати набуття членства в палаті, а подальші збори оплачуватимуться відповідно до правил, встановлених статутом палати.

Кошти, отримані в результаті сплати професійного збору, використовуватимуться виключно на виконання функцій палати.

Також палатам дозволятиметься залучати кошти у вигляді добровільних цільових внесків та використовувати інші не заборонені законодавством України джерела фінансування.

Як вже було вище зазначено, що допуск до професійної діяльності здійснюватиметься лише за наявності діючого свідоцтва про право на провадження діяльності у сфері охорони здоров’я (далі — свідоцтво).

Свідоцтво формуватиметься автоматично на підставі рішення відповідної палати, внесеного палатою до Реєстру. Ця послуга буде безкоштовною. Відповідне рішення про допуск працівника до професійної діяльності прийматиметься палатою на підставі поданих документів про освіту.

У разі ухвалення законопроєкту Уряд повинен буде затвердити Порядок видачі свідоцтва, яким встановлюватимуться вимоги для його отримання, перелік необхідних документів, строки їх розгляду, підстави для відмови у видачі свідоцтва, порядок та підстави для повторної видачі свідоцтва.

Законопроєктом передбачені й підстави для тимчасового зупинення або припинення медичної та фармацевтичної діяльності. Так, стосовно тимчасового зупинення діяльності, то це можливо у разі:

  • подання особистої заяви представника медичних та фармацевтичних професій;
  • ухвалення відповідного рішення палатою;
  • визнання представника медичних та фармацевтичних професій за рішенням суду недієздатним або обмежено дієздатним;
  • набрання законної сили вироком суду за вчинення кримінального правопорушення, за яке призначено покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю;
  • визнання судом особи безвісно відсутньою.

Стосовно припинення діяльності законопроєктом передбачено, що це здійснюватиметься виключно шляхом припинення дії свідоцтва на підставі:

  • подання представником медичної та фармацевтичної професії відповідної заяви;
  • смерті представника медичних та фармацевтичних професій або ухвалення судом рішення про оголошення його померлим;
  • ухвалення відповідного рішення Палатою.

Крім цього, законопроєктом передбачено, що представники медичних та фармацевтичних професій нестимуть професійну відповідальність за вчинення дисциплінарних проступків. Професійна відповідальність застосовуватиметься за результатами дисциплінарного провадження, яке здійснюватиметься Етичною комісією палати за вчинення дисциплінарного проступку.

До дисциплінарного проступку законопроєктом пропонується віднести:

  • порушення Кодексу етики палати;
  • розголошення лікарської таємниці або ухвалення рішень, що призвели до її розголошення, якщо такі діяння не спричинили тяжких наслідків;
  • невиконання або неналежне виконання своїх професійних обов’язків;
  • невиконання або неналежне виконання положень галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • невиконання або неналежне виконання обов’язку щодо безперервного професійного розвитку.

Дисциплінарне провадження відкриватиметься протягом року з дня вчинення дисциплінарного проступку. При цьому накладення дисциплінарного стягнення не звільнятиме від інших видів юридичної відповідальності, передбачених законодавством України.

Інформація про накладені дисциплінарні стягнення та їх погашення заноситимуться до Реєстру. До таких стягнень законопроєктом належать:

  • попередження;
  • тимчасове зупинення дії свідоцтва про право на провадження діяльності у сфері охорони здоров’я на строк до 6 міс;
  • припинення дії свідоцтва про право на провадження діяльності у сфері охорони здоров’я.

При цьому може бути застосовано лише один вид дисциплінарного стягнення.

Звертаємо увагу, що законопроєктом передбачено, що до набрання ним чинності або до початку підготовки загальних зборів представників медичних та фармацевтичних професій (далі — установчі збори) МОЗ забезпечуватиме створення Реєстру людських ресурсів сфери охорони здоров’я.

Відповідно до участі в роботі установчих зборів для створення відповідної палати допускатимуться тільки ті представники медичних та фармацевтичних професій, відомості про яких МОЗ внесе до цього Реєстру.

При цьому установчі збори палати стоматологів та палати фармацевтів проводитимуться не пізніше ніж через 9 міс з дня початку роботи Реєстру.

Нагадаємо, в МОЗ повідомляли, що першими будуть створені палати фармацевтів та стоматологів, які найбільш підготовлені до роботи в самоврядних організаціях.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті