Уряд збільшив обсяг дозволених до зберігання нарковмісних препаратів у лікарнях та аптеках

19 Січня 2024 5:58 Поділитися

З початку повномасштабного вторгнення в окремих регіонах України виникли труднощі з доступом пацієнтів до хоспісної і паліативної допомоги, а також замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). Також через безпекову ситуацію й руйнування інфраструктури виникають складнощі з логістикою наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (далі — підконтрольних речовин), їх зберіганням і видачею пацієнтам.

Задля вирішення цього питання Кабінет Міністрів України 19 січня ухвалив рішення, яким збільшив обсяг дозволених до зберігання таких речовин у лікарнях та аптеках.

Постанова «Про внесення змін до Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я» від 19.01.2024 р. № 64 набула чинності у зв’язку із опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» від 24.01.2024 р. № 17. 

Відтак, кількість підконтрольних речовин, дозволених до зберігання в аптеках, збільшено з 3-місячної до 6-місячної потреби. А в лікарнях — з місячної до 3-місячної потреби закладу в таких препаратах.

Також збільшено дозволений до видачі обсяг наркотичних ліків хворим під час надання паліативної та хоспісної допомоги з 15- до 30-денної потреби.

«Це рішення забезпечить розширення доступу до знеболення у паліативних пацієнтів, що, зі свого боку, сприятиме ефективному купіруванню больового синдрому. Також рішення дозволить створити буфер запасів препаратів ЗПТ у регіонах, що підвищить якість послуг із проведення терапії та значно скоротить витрати на логістику препаратів», — йдеться в повідомленні.

Окрім того, рішенням Уряду врегульовано можливість видачі рідких форм ліків підконтрольних речовин із застосуванням зареєстрованих в Україні автоматизованих або ручних дозуючих пристроїв.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті