Африканський союз відкрив перше виробництво мРНК-вакцин та отримав грант від ЕМА

30 Січня 2024 11:11 Поділитися

Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) отримало грант у розмірі 10 млн євро від Європейської комісії для підтримки систем регулювання на національному та регіональному рівнях в Африці, зокрема для створення африканського агентства з лікарських засобів (African Medicines Agency — AMA) у співпраці з африканськими, європейськими та міжнародними фахівцями.

Генеральний директорат Європейської комісії з питань міжнародного партнерства наприкінці січня підписав угоду з EMA, що відмічає офіційний запуск проєкту.

AMA буде спеціалізованою агенцією Африканського Союзу (АС), яка займатиметься покращенням справедливого доступу до якісних, безпечних та ефективних лікарських засобів в Африці. На сьогодні 27 країн ратифікували договір AMA, і очікується, що більша кількість членів АС завершать процес найближчими місяцями. Створення AMA є унікальною можливістю полегшити регулювання та нагляд за ключовими препаратами на континентальному рівні, сприяючи співпраці між африканськими країнами та регіонами. Європейська мережа регулювання лікарських засобів (European medicines regulatory network — EMRN) підтримує цю взаємодію.

«Це партнерство не тільки означає спільне зобов’язання, але й прискорює шлях AMA до того, щоб стати маяком для підвищення ефективності регулювання та розвитку охорони здоров’я в Африці», — підкреслила Емер Кук (Emer Cooke), виконавчий директор EMA.

«EMA взяла на себе зобов’язання мобілізувати експертів для підтримки AMA, її технічних комітетів та інших африканських регуляторів у налагодженні управління, наукових і адміністративних процесів. EMA також пропонує тренінги для поліпшення наукової та регуляторної експертизи в оцінці та нагляді за ліками разом з експертами з держав — членів ЄС, — зазначила Чімвемве Чамдімба (Chimwemwe Chamdimba), голова ініціативи «Гармонізація регулювання лікарських засобів в Африці» (African Medicines Regulatory Harmonisation — AMRH) Агентства розвитку Африканського Союзу (African Union Development Agency — AUDA — NEPAD).

Внесок EMA є частиною ініціативи «Команда Європи» (Team Europe) щодо виробництва та доступу до вакцин, препаратів і технологій охорони здоров’я в Африці (MAV+), започаткованою Комісією в травні 2021 р. Відповідно до стратегії ЄС Global Gateway ініціатива наразі спрямувала 1,3 млрд євро на зміцнення регуляторної системи.

Team Europe є партнером 2 головних континентальних агенцій охорони здоров’я в Африці: Африканського центру контролю та профілактики захворювань (Africa Centres for Disease Control and Prevention) в Аддіс-Абебі (Ефіопія), що координує Партнерство з виробництва вакцин в Африці (Partnerships for African Vaccine Manufacturing — PAVM), і АМА зі штаб-квартирою в Кіґалі (Руанда).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами www.ema.europa.eu, africacdc.org, www.nepad.org;
фото: відкриття 1-го виробничого майданчика BioNTech Africa у Кіґалі, Руанда, грудень 2023 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті