Зміни підходів до доставки та перерозподілу вакцин: МОЗ проведено консультації з міжнародними партнерами

14 Лютого 2024 4:07 Поділитися

МОЗ повідомляє про результати спільної консультаційної сесії, в якій взяли участь представники профільного міністерства, ДУ «Центр громадського здоров’я» та експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Дитячого фонду ООН (UNICEF). В ній також взяли участь керівники центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) і представники відділів імунізації регіональних центрів.

Під час заходу мова йшла про зміни підходів до отримання та розвезення, зберігання та перерозподілу вакцин з дотриманням умов «холодового ланцюга» в регіонах, які на рівні областей забезпечують ЦКПХ.

Зокрема, йдеться про оптимізацію маршрутів доставлення препаратів у межах області та спрощену процедуру перерозподілу вакцин між медичними закладами. Це дозволить забезпечити наявність препаратів у всіх медичних закладах області з урахуванням актуальної потреби населення та перерозподіляти вакцини швидше. Пропозиції, висунуті під час консультаційної сесії, будуть розглянуті під час формування змін до Положення про зберігання, транспортування та порядок поводження з вакцинами та імунобіологічними препаратами, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 р. № 595.

У рамках консультаційної сесії також було проведено дводенний семінар з управління вакцинами та підтримки «холодового ланцюга» для регіональних фахівців. Зокрема, учасники додатково опрацювали процеси, які сприятимуть зниженню ризиків в інфраструктурі «холодового ланцюга»:

  • правила формування температурних карт під час використання обладнання «холодового ланцюга»;
  • зберігання на складах;
  • стандарти контролю температур під час транспортування вакцин;
  • підходи до розрахунку під час замовлення обсягів вакцин для регіону.

МОЗ нагадує, що в 2023 р. ним було забезпечено розширення функціоналу ЦКПХ, яке сприяло розширенню та доступності послуг з імунізації для кожного українця незалежно від місцеперебування та дозволило забезпечити безперебійну наявність вакцин на рівні пунктів щеплень.

Для цього у рамках спільного проєкту МОЗ та Світового банку заклади охорони здоровʼя та ЦКПХ отримали більше ніж 9 тис. одиниць спеціалізованого холодильного обладнання (холодильників з льодовим захистом, морозильних камер з акумулятором холоду, мережевих комбінованих холодильників, пристроїв контролю температури). Також було оснащено 26 холодових кімнат, ЦКПХ отримали спеціальні автомобілі, щоб розвозити вакцину у межах області та проводити виїзні щеплення у віддалених населених пунктах.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті