Хто затримує інсулін у болгарському ланцюжку поставок — оптовики, імпортери?

05 Березня 2024 1:43 Поділитися

Причиною чергового дефіциту інсуліну в Болгарії є його затримка на складах імпортерів. Їх частка зараз становить 95% усього запасу інсулінів, повідомив Bulgaria ON AIR голова Асоціації власників аптек (Асоциацията на собствениците на аптеки) Ніколай Костов. За його словами, це контрольований, штучний дефіцит.

Між тим заборона на експорт інсуліну в березні триватиме. Про це повідомили міністр охорони здоров’я Христо Хінков і заступник міністра Ілко Гетов. Запровадження заборони на експорт, яка набула чинності 2 листопада 2023 р., дозволило обмежити кількість повідомлень про нестачу, але не вирішило повністю проблему дефіциту в аптеках.

Н. Костов пояснив, що величезна частина інсулінів — 95%, знаходиться на складі імпортера, що не є нормальним. Ці запаси, швидше за все, були зібрані під час заборони. «Лише 5% знаходиться на складах основних оптовиків. 3300 аптек неможливо задовольнити 100–300 упаковками. Кожна десята аптека має одну упаковку, що відображає реальну ситуацію на ринку», — зазначив голова Асоціації. Якщо заборону скасують, то всі затримані обсяги потраплять до відповідних дистриб’юторів і будуть експортовані всього за день. За даними Спеціалізованої електронної системи відстеження та аналізу лікарських засобів (Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти — СЕСПА), зараз немає дефіциту жодного інсуліну, зазначив Н. Костов, що дивно. «Інсуліни в імпортера, вони спеціально там знаходяться», — підкреслив голова Асоціації.

Він пояснив, що для імпортерів немає юридичних зобов’язань постачати оптовикам достатню кількість, і закликав уважно це розглянути. Потрібні законодавчі зміни, щоб вплинути на імпортерів та розблокувати систему постачання ліків.

За словами Н. Костова, у деяких оптовиків з імпортерами більш теплі стосунки, вони першочергово отримують доступ до ліків і експортують їх… інші не мають таких преференцій і отримують невеликі обсяги. При цьому споживання ліків цієї групи передбачуване. Близько 80 тис. людей у ​​Болгарії застосовують різні види інсуліну.

Нове продовження заборони, нехай і місяць за місяцем, змусить імпортерів відпускати запаси інсулінів оптовикам, бо інакше термін їх придатності закінчиться, підсумував Н. Костов.

У Болгарії є достатня кількість інсуліну, і експорт не є проблемою, хоча вже вдруге органи охорони здоров’я наклали на нього заборону. Про це розповіла Боряна Марінкова, виконавчий директор Болгарської асоціації з розвитку паралельної торгівлі ліками (Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства — БАРПТЛ) на Bloomberg TV Bulgaria.

Б. Марінкова розповіла про нещодавнє закрите засідання комісії з охорони здоров’я в парламенті, під час якого були представлені дані, що в країні є 230 тис. упаковок інсуліну. З них 4,5 тис. знаходиться на складах дистриб’юторів, решта — у виробників. На думку представників органів охорони здоров’я, це достатня кількість, і проблема полягає в прогалинах у ланцюзі поставок. «На цей момент ми спостерігаємо процес, який демонструє диспропорцію, — забагато кількості в одному місці і не доходить до кінцевого споживача», — зазначила представниця БАРПТЛ.

За словами Б. Мар’їнкової, СЕСПА працює належним чином, і проблема не в паралельному експорті. Вона вважає, що настав час для болгарських інституцій почати вирішувати реальні проблеми в секторі, а не застосовувати заборони на експорт, що суперечить європейській практиці солідарності. БАРПТЛ збирається запросити зустріч на найвищому рівні, щоб об’єднати органи охорони здоров’я для вирішення проблем у фармацевтичній політиці.

Раніше повідомляли, що у країні триває робота над поправкою до закону про лікарські засоби, якою планують забезпечити кращу простежуваність інформації про ланцюжки постачання реімбурсованих препаратів.

За матеріалами www.bgonair.bg, www.investor.bg, novini.bg

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті