Доступ пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу: що пропонує МОЗ?

27 березня Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України оприлюднено для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України (КМУ) «Про внесення змін до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» (далі — проєкт постанови).

Проєктом акта пропонується внести зміни до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2000 р. № 770, а саме:

  1. Зі списку № 1 табл. І «Особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено» виключити наркотичний засіб «канабіс, смолу канабісу, екстракти і настойки канабісу» та включити його до списку № 1 табл. IІ «Наркотичні засоби, обіг яких обмежено». Водночас назву цього списку також пропонується доповнити словом «рослини».
  2. Зі списку № 2 табл. І «Особливо небезпечні психотропні речовини, обіг яких заборонено» виключити психотропну речовину «тетрагідроканабінол (ТГК) (наступні ізомери та їх стереохімічні варіанти)» та включити його до списку № 2 табл. IІ «Психотропні речовини, обіг яких обмежено».
  3. Зі списку № 2 табл. IІ виключити такі психотропні речовини, як «дронабінол», «набілон» (синтетичний канабіноїд, імітуючий дію ТГК) та «набіксімолс» (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу).

Проєктом пропонується збільшення дозволеного вмісту ТГК в рослинах роду коноплі (Cannabis), які використовуються для промислових цілей, з 0,08 до 0,3%.

Окрім того, проєктом передбачено доповнення списком № 4 табл. № 1 «Рослини, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини, обіг яких допускається для використання в навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, у виробництві наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів для подальшого застосування в медичній практиці».

Цей проєкт постанови розроблено на виконання Закону України від 21.12.2023 р. № 3528-IX. У разі його ухвалення він набуде чинності 16 серпня 2024 р., одночасно із введенням у дію Закону № 3528.

Зауваження та пропозиції приймаються протягом 30 днів з дня оприлюднення в письмовому або електронному вигляді за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, 7, 01601, e-mail: [email protected], [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті