Огляд законопроєкту про мобілізацію: що змінюється?

11 квітня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (реєстр. № 10449). За відповідне рішення проголосували 283 народні депутати. Його було розроблено з метою вдосконалення механізмів проведення заходів мобілізації, удосконалення окремих питань проходження військової служби, а також забезпечення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Згідно з висновком Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки від 9 квітня 2024 р. редакція законопроєкту до другого читання порівняно з редакцією до першого читання не зазнала суттєвих змін, але є певні уточнення. Зауважимо, що остаточну редакцію законопроєкту, яку ухвалено Парламентом, ще не оприлюднено.

Так, проєктом передбачено, що громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку реєструють свій електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста. У редакції проєкту до першого читання передбачалося, що ця вимога буде обов’язковою для всіх громадян, а не добровільною, і лише тих осіб, які знаходяться на військовому обліку.

Залишилася вимога щодо обов’язку громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років:

  • мати при собі військово-обліковий документ;
  • пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) або поліцейського чи представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України. Таким чином військово-обліковий документ стане основним документом для перетину кордону такою категорією громадян.

У попередній редакції це положення планувалося поширити лише на військовозобов’язаних, але в редакції до другого читання цю вимогу поширили на всіх громадян призовного віку чоловічої статі.

Також уточнено, що під час перевірки документів представник ТЦК або поліцейський буде здійснювати фото- і відеофіксацію цього процесу. До цього лише пропонувалося дати можливість фото- і відеофіксації.

Залишилася норма, що військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у ТЦК за місцем свого перебування або знаходження.

Законопроєктом передбачено, що під час дії воєнного стану для громадян України, які здобули медичну та/або психологічну освіту та які приймаються на військову службу за контрактом на посади за медичними, психологічними напрямами діяльності, строк військової служби встановлюється 1 рік.

ЗАХОДИ ВПЛИВУ

Стосовно заходів впливу, які застосовуватимуться у разі невиконання під час мобілізації військовозобов’язаним чи резервістом мобілізаційних обов’язків, то законопроєктом передбачено, що керівник ТЦК звертатиметься до Національної поліції України щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до ТЦК.

У разі отримання письмової відповіді про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК, його керівник протягом 5 днів з дня отримання такої відповіді надсилатиме цьому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендований лист з повідомленням про вручення на адресу його місцезнаходження, місця проживання чи перебування вимогу про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом (далі — вимога).

Днем вручення вимоги буде:

  • день вручення вимоги під розписку засобами поштового зв’язку;
  • день проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою ТЦК;
  • день проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси.

Після цього у разі, якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги не виконає зазначеного у ній обов’язку (обов’язків), ТЦК звертатиметься до суду з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації — на строк до виконання або відкликання такої вимоги.

У редакції до першого читання планувався більш широкий перелік впливу за невиконання врученої вимоги, зокрема блокування банківських рахунків.

При цьому громадяни не обмежуватимуться в праві керування транспортним засобом, якщо:

  • це позбавляє їх основного законного джерела засобів для існування або
  • вони використовують транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на його утриманні особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю.

Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані, здійснюється за умови одночасного їх оновлення.

Дійсність військово-облікових документів перевірятиметься консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України в порядку, який ще має затвердити Кабінет Міністрів України. Це положення не застосовується у разі:

  • оформлення посвідчення особи на повернення в Україну;
  • вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства;
  • вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном.

Також в умовах воєнного стану оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон розміщеним за межами України відокремленим підрозділом (філією, представництвом) державного підприємства, що належить до сфери управління Державної міграційної служби, громадянам України, особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів.

ВІДСТРОЧКА ВІД ПРИЗОВУ

Редакцією до другого читання залишено відстрочку від призову для військовозобов’язаних, які мають:

  • дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;
  • дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю ІІІ групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;
  • які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати та інше.

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації й військовозобов’язані до досягнення 25-річного віку з числа громадян, які проходили під час дії воєнного стану базову військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку із закінченням строку служби. Такі особи в зазначений період можуть бути призвані на військову службу лише за їх згодою.

Окрім цього, відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації зможе оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі отриманих даних з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

Уточнено, що громадяни України чоловічої статі віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2022 р. вперше встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп, підлягатимуть переогляду медико-соціальними експертними комісіями протягом року з дня набрання чинності переліку хвороб, станів та фізичних вад, затвердженого Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я. Порядок переогляду визначатиметься МОЗ. Це не стосуватиметься осіб, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки внаслідок її ампутації.

Також відстрочку пропонується надати не лише працівникам підприємств, установ і організацій, але і їх кінцевим бенефіціарним власникам, які не є їх працівниками.

ВІЙСЬКОВО-ТРАНСПОРТНИЙ ОБОВ’ЯЗОК

Законопроєктом уточнюється й питання військово-транспортного обов’язку, який поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації, а також на громадян — власників транспортних засобів.

Зазначається, що норми безоплатного залучення, вилучення та примусового відчуження транспортних засобів і техніки визначатимуться у відсотках за підприємством (установою, організацією) за галузями національної економіки.

Стосовно фізичних осіб, то їх транспортні засоби можуть бути вилучені для потреб Збройних сил України лише у випадку наявності права власності на більш ніж 1 транспортний засіб.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті