Всесвітній тиждень імунізації. Які вакцини доступні безкоштовно в Україні?

23 Квітня 2024 1:42 Поділитися

Цього тижня відзначається Всесвітній тиждень імунізації. З цього приводу МОЗ нагадує про Календар профілактичних щеплень — графік, згідно з яким дітей та дорослих вакцинують від небезпечних інфекцій. Він є у кожній країні.

Український Календар профілактичних щеплень наразі передбачає вакцинацію проти 10 хвороб. Це вакцинація проти туберкульозу, гепатиту В, правця, дифтерії, кору, епідемічного паротиту («свинка»), краснухи (рубели), кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції (Hib-інфекція). Вакцинація дітей віком старше 5 років і дорослих від COVID-19 наразі не входить до Календаря, проте вона доступна та також безоплатна.

Усі вакцини, які використовуються згідно з Календарем профілактичних щеплень, придбані коштом платників податків чи надані міжнародними партнерами. Тому їх можна зробити безоплатно у педіатра чи сімейного лікаря.

«Якщо ви маєте порушений графік вакцинації (пропустили якесь зі щеплень), це не значить, що треба розпочинати курс імунізації спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені щеплення якомога швидше незалежно від того, скільки минуло часу. Тож зверніться до терапевта, сімейного лікаря чи педіатра — спеціаліст допоможе вам скласти індивідуальний графік щеплень», — зазначають у Міністерстві.

Нагадаємо, минулого року у Всесвітній тиждень імунізації презентовано Національний портал з імунізації vaccine.org.ua — перший в Україні профільний ресурс, присвячений питанням вакцинокерованих інфекцій, щеплень та використання вакцин.

Щеплення в аптеках

Наприкінці лютого 2024 р. Уряд ухвалив зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, які відкривають доступ до вакцинації в аптеках. Зокрема, в МОЗ розглядають можливість проведення вакцинації в аптечних закладах поза Календарем, тобто проти вірусу папіломи людини, пневмококової інфекції, грипу тощо. Для цього в аптечних закладах має бути забезпечено:

  • отримання ліцензії на медичну практику;
  • відкриття медичного кабінету;
  • проходження фармацевтами навчання щодо безпеки вакцин, правил організації й техніки проведення щеплень, надання домедичної допомоги за невідкладних станів.

Водночас нещодавно в ефірі телемарафону заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін повідомив, що аптеки поки що не виявили зацікавленості в ініціативі МОЗ проводити в них вакцинацію.

На заяву І. Кузіна відреагували в Громадській спілці «Аптечна професійна асоціація України» (ГС «АПАУ») і повідомили, що одна з великих аптечних мереж уже заявила про готовність долучитися до цієї ініціативи. Компанія планує проводити профілактичні щеплення в аптеках мережі, розташованих у ряді областей. «Розширення мережі суб’єктів, що можуть проводити вакцинацію завдяки залученню фармацевтичних працівників, підвищить доступність медичної допомоги для громадян у частині проведення якісних профілактичних щеплень. Це особливо важливо нині, за умов повномасштабної війни та дії воєнного стану», — наголосила в.о. директора ГС «АПАУ» Ірина Суворова, кандидат біологічних наук, провізор вищої категорії, магістр державного управління, заслужений працівник фармації України.

Найближчим часом представимо нашим читачам досвід країн ЄС у проведенні вакцинації фармацевтичними працівниками в аптеках.

Враховуючи, що це питання досить дискусійне і зачіпає ряд аспектів, його окреме обговорення відбудеться у професійному колі в рамках щорічного Конгресу «Аптеки світу–2024», який 6 червня відбудеться у столиці. Детальніше про захід та умови участі за посиланням: www.apteka.ua/article/689978.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті