Отримання дозволу на ввезення/вивезення медичного канабісу: що пропонує МОЗ?

01 Травня 2024 11:44 Поділитися

30 квітня МОЗ України оприлюднено проєкт постанови Кабінету Міністрів України, яким пропонується внести зміни до Порядку видачі дозволів на право ввезення на територію України, вивезення з території України або транзиту через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (далі — Порядок), затвердженого постановою КМУ від 03.02.1997 р. № 146.

Документ розроблено з метою виконання вимог Закону України від 21.12.2023 р. № 3528 (далі — Закон).

Отже, змінами пропонується уточнити назву Порядку, а саме він регулюватиме також видачу дозволів на ввезення/вивезення на/з території України рослин, психотропних речовин і прекурсорів.

Передбачається норма, відповідно до якої на період дії воєнного стану, надзвичайного стану, надзвичайної ситуації можливе одноразове погодження листом Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) зміни пункту пропуску, виду та кількості тари, вказаних у дозволі, виданому Держлікслужбою, за наявності мотивованої заяви суб’єкта господарювання та узгодження з Службою безпеки України (СБУ). Така процедура видачі листа Держлікслужби буде на безоплатній основі.

Проєктом постанови також пропонується доповнити декількома новими розділами чинний Порядок, а саме:

  1. Порядок видачі дозволу на ввезення та Порядок вивезення на/з території України конопель для медичних цілей, продуктів їх переробки, рослинної субстанції канабісу та вироблених (виготовлених) з них лікарських засобів.

Для одержання дозволу на ввезення на територію України конопель для медичних цілей, продуктів їх переробки, рослинної субстанції канабісу та вироблених (виготовлених) з них ліків (далі — медичні коноплі) суб’єкту господарювання необхідно буде подати, зокрема, такі документи:

  • заява на бланку суб’єкта господарювання на ім’я голови Держлікслужби, в якій потрібно буде вказати мету, з якою здійснюватиметься ввезення, кількість підконтрольних речовин, що мають бути ввезені, найменування і кількість одиниць тари — для медичних конопель тощо;
  • рахунок-фактура або рахунок-проформа, що підтверджуватиме відомості про кількість підконтрольних речовин, що будуть ввозитися;
  • засвідчена (засвідчені) заявником:
    • копія контракту, згідно з яким буде здійснюватися ввезення на територію України підконтрольних речовин;
    • відомості про кількісний хімічний склад наркотичного засобу або психотропної речовини, про вміст підконтрольних речовин у медичних коноплях за показниками специфікації або відповідної технічної документації виробника (експортера);
    • зобов’язання суб’єкта господарювання — імпортера про використання підконтрольних речовин тільки для заявлених цілей.

Вивезення з території України наркотичних засобів та/або психотропних речовин, виготовлених із рослин, включених до списку № 4 таблиці І Переліку, дозволятиметься здійснювати лише на замовлення суб’єктів господарювання інших держав, законодавство яких дозволяє ввезення таких речовин на їх митну територію.

Для одержання дозволу на вивезення медичних конопель суб’єктом господарювання подаватимуться такі ж документи, як і при ввезенні, однак з певними відмінностями.

Наприклад, зобов’язання суб’єкта господарювання — імпортера про використання підконтрольних речовин тільки для заявлених цілей не подаватиметься. Разом з тим під час вивезення підконтрольних речовин експортер у кожному конкретному випадку поставки повинен буде пред’являти ввізне свідоцтво (національний сертифікат), яке видаватиметься уповноваженим органом країни, що здійснюватиме таке ввезення.

Якщо ж у країні-імпортері не передбачено процедуру оформлення національного сертифіката або не надаються гарантії, уповноваженим органом країни-імпортера оформлятиметься його аналог.

Важливо: вивезення підконтрольних речовин шляхом відправлення на адресу приписного митного складу забороняється. Крім випадків, коли уряд країни-експортера на ввізному свідоцтві (національному сертифікаті) робитиме відмітку про розміщення партії, що імпортується, на приписному митному складі.

  1. Дозвіл на ввезення та Дозвіл на вивезення на/з території України конопель для медичних цілей, продуктів їх переробки, рослинної субстанції канабісу та вироблених (виготовлених) з них лікарських засобів.

У дозволі на ввезення на територію України конопель для медичних цілей зазначатимуться наступні відомості:

  • реєстраційний номер;
  • назва і адреса імпортера, експортера;
  • вид транспорту;
  • назва митниці та назва пункту пропуску на державному кордоні України, через які здійснюватиметься ввезення та митне оформлення відповідних підконтрольних речовин тощо.

Такий дозвіл підписуватиметься головою Держлікслужби або його заступником і скріплюватиметься гербовою печаткою відомства. Форму дозволу на ввезення буде закріплено в додатку № 4 до Порядку.

У дозволі на вивезення з території України конопель для медичних цілей зазначатимуться майже такі ж відомості, як і при ввезенні. Однак додатково потрібно буде вказати, зокрема, номер національного дозволу на імпорт, дату його видачі, ким виданий. Форму дозволу на вивезення буде закріплено в додатку № 5 Порядку.

У разі ухвалення цієї постанови вона набуде чинності одночасно із введенням у дію закону, а саме 16 серпня 2024 р.

Зауваження та пропозиції приймаються протягом 30 днів з дня оприлюднення в письмовому або електронному вигляді: м. Київ, вул. Грушевського, 7, 01601, e-mail: [email protected], [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті