Електронна торгівля ліками має розвиватися, але є серйозні зауваження до роботи сайтів — народний депутат

22 Травня 2024 1:30 Поділитися

21 травня в Міністерстві охорони здоров’я України відбулася нарада із зацікавленими сторонами стосовно обговорення проєкту змін до Ліцензійних умов щодо вдосконалення вимог до здійснення діяльності з електронної роздрібної торгівлі препаратами та їх доставки. Участь у нараді також взяв народний депутат України, голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Сергій Кузьміних.

Серед іншого, учасники обговорення піднімали питання можливих ризиків у разі прийняття змін для онлайн-агрегаторів, медичних інформаційних систем, де є можливість порівняти ціни та забронювати потрібний препарат з подальшим його придбанням в обраній аптеці, та маркетплейсів, які здійснюють електронний продаж та доставку ліків без наявності відповідної ліцензії. «Не маю нічого проти роботи таких сайтів, оскільки електронна торгівля повинна розвиватися, але є серйозні зауваження до їх роботи», — зауважив народний депутат.

С. Кузьміних звернув увагу на те, що деякі компанії такі, наприклад, як Glovo, займаються доставкою рецептурних ліків, порушуючи Закон України № 904-IX «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про лікарські засоби» щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами». «Відповідний закон ухвалено ще у 2020 р., і там все прописано, яким чином повинна здійснюватися така діяльність. Безумовно, в деяких компаній є ліцензія поштового оператора і рекомендації щодо наявності рецепта при замовленні, але за фактом він не вимагається», — зауважив народний депутат.

Для наглядності С. Кузьміних під час наради в МОЗ придбав онлайн з доставкою на адресу Міністерства антибіотик через додаток одного з маркетплейсів. «Я зміг придбати його без рецепта. Так як роблять щодня наші громадяни. А антибіотик мають відпускати виключно за рецептом. Тому що це дуже небезпечно!», — підкреслив парламентар.

За його словами, ситуація, коли пацієнтам відпускають антибіотики без рецепта і вони довготривалий час займаються самолікуванням, призводить до ускладнень стану здоров’я через неконтрольоване вживання та розвиток резистентності до антибіотиків. Антибіотикорезистентність є уже питанням національної безпеки, Україна має нині найгірший показник кількості резистентних штамів мікроорганізмів до антибіотиків.

«Саме тому я як голова парламентського підкомітету з питань фармації послідовно виступаю за врегулювання цих надзвичайно важливих питань!», — наголосив С. Кузьміних.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті