Якість харчових та дієтичних добавок: фокус на питанні ефективності пробіотиків
9–10 грудня 2021 р. відбулася ІІІ Національна науково-практична конференція «Застосування дієтичних добавок: коли, кому та з якою метою?». Під час заходу експерти представили найбільш актуальні наукові дані щодо дієтичної саплементації та проаналізували ті очікування, які покладаються на дієтичні добавки, — як реальні, так і марні. Серед представлених доповідей особливу увагу привернула тема наукового обґрунтування ефективності пробіотиків. Адже навколо цього питання постійно триває палка дискусія. Яким дослідженням вірити? Чи включені пробіотики до клінічних протоколів? Що взагалі можна називати пробіотиками? На ці та інші питання відповіла Олена Лівінська, кандидат біологічних наук, мікробіолог, засновник інформаційної науково-популярної платформи «Мікроб і Я». Крім цього, в контексті застосування дієтичних добавок одним із найголовніших аспектів є контроль їх якості. Про те, які недоліки має цей процес в Україні, розповіла Галина Незговорова, кандидат медичних наук, науковий співробітник відділу терапії радіаційних наслідків ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України». Разом із тим Г. Незговорова дала рекомендації, на які харчові добавки необхідно звертати особливу увагу при виборі продуктів харчування, що особливо актуально напередодні Новорічних свят.